REGLAMENT ELECTORAL DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
- Data d'aprovació
- 27/11/2015
- Data de publicació
- 09/12/2015
- Òrgan competent
- Consell de Govern
- Secció
- DISPOSICIONS GENERALS
Títol: REGLAMENT ELECTORAL DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
Secció: DISPOSICIONS GENERALS
Òrgan: Consell de Govern
Data d'aprovació: divendres, 27 de novembre de 2015
EL CONSELL DE GOVERN DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT, EN LA SEUA SESSIÓ ORDINÀRIA DEL DIA 27 DE NOVEMBRE DE 2015, VA APROVAR PER UNANIMITAT EL REGLAMENT ELECTORAL DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE LA UNIVERSITAT D’ALACANT
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
L’entrada en vigor del Reglament electoral de la Universitat d’Alacant, aprovat pel Claustre Universitari el 3 de desembre de 2013 i publicat en el BOUA de 4 de desembre de 2013, és el resultat de l’adaptació de la normativa electoral de la UA a l’estatut vigent (Decret 25/2012, de 3 de febrer, del Consell de la General itat) i, al mateix temps, atén al que disposa la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
Els canvis introduïts pel Reglament electoral de la Universitat d’Alacant estan orientats en una part a l’adopció de sistemes que permeten aconseguir la paritat en els òrgans de govern i representació. De fet, la disposició final primera estableix que les disposicions destinades a afavorir una representació equilibrada entre dones i homes hauran de ser tingudes en compte en tots els processos electorals que tinguen lloc a la Universitat d’Alacant.
Així mateix, el Reglament electoral de la Universitat d’Alacant incorpora preceptes relatius a la jornada electoral i d’altres orientats a evitar la continuació del procés electoral quan el nombre de candidatures presentades siga igual o inferior al nombre de representants que es preveu elegir.
D’acord amb els canvis exposats s’ha procedit a modificar el Reglament electoral de la Facultat de Ciències de la Salut.
El reglament s’estructura en:
TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERAL S
TÍTOL II. ORGANITZACIÓ I PROCEDIMENT ELECTORAL
TÍTOL III. ELECCIÓ DELS ÒRGANS DE GOVERN I REPRESENTACIÓ DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
DISPOSICIÓ FINAL
TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERAL S
Article 1. Àmbit d’aplicació
Aquest reglament té per objectiu regular el procés d’elecció de degana o degà i de les i els integrants del Claustre i de la Junta de la Facultat de Ciències de la Salut, de conformitat amb el que estableix l’Estatut de la Universitat d’Alacant i el Reglament intern de la Facultat.
Article 2. Dret de sufragi
1. Les diferents eleccions previstes en aquest reglament es faran mitjançant sufragi universal, lliure, directe i secret, i es duran a terme necessàriament dins del període lectiu.
2. Tindran la condició d’electores i electors i elegibles en les diferents eleccions les i els integrants de la comunitat universitària que componen la Facultat de Ciències de la Salut i que, en el seu àmbit respectiu, es troben en servei actiu i efectiu o matriculats per la modalitat de matrícula ordinària.
3. El dret de sufragi actiu i passiu només es podrà exercir en un dels col·lectius que s’estableix en els àmbits respectius.
4. El dret de sufragi passiu requereix, necessàriament, que l’electora o elector presenten dins del termini establit la seua candidatura a través del Registre de la Universitat, que tindrà en tot cas caràcter individual, i siga proclamat definitivament per la Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut.
5. Als efectes previstos en l’apartat anterior, l’alumnat haurà d’estar matriculat per la modalitat de matrícula ordinària en el curs acadèmic en què es convoquen eleccions i en un dels títols universitaris de caràcter oficial adscrits a la Facultat de Ciències de la Salut.
6. Als efectes exclusius de participar en les diferents eleccions, el personal de la Universitat adscrit a la Facultat de Ciències de la Salut que tinga una relació temporal o d’interinitat estarà equiparat al col·lectiu corresponent.
7. El vot és personal i indelegable en totes les eleccions, i no s’admetrà en cap cas el vot per correu. El vot de manera anticipada només estarà autoritzat en els casos que determina el Reglament intern de la Facultat de Ciències de la Salut.
Article 3. Cossos electorals
1. A efectes electorals, la comunitat universitària adscrita a la Facultat de Ciències de la Salut es divideix en aquests cossos electorals:
a) Professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat.
b) Professorat no doctor amb vinculació permanent a la Universitat.
c) Ajudants, ajudants doctors, personal investigador en formació i personal investigador.
d) Professorat associat, emèrit i visitant.
e) Estudiants.
f) Personal d’administració i serveis.
2. Les electores o electors que pertanguen a més d’un col·lectiu hauran de comunicar a la Junta Electoral de la Facultat, en el termini màxim de tres dies lectius, comptadors des de la data de publicació dels censos, l’adscripció al col·lectiu en què volen exercir el seu dret de sufragi. En cas contrari, la Junta Electoral de la Facultat, d’ofici, adscriurà l’electora o elector al col·lectiu menys nombrós dels quals forme part.
Article 4. Cens electoral
1. La secretària o secretari de la Facultat, en ús de les seues atribucions, mantindrà actualitzat el cens electoral dels diferents cossos electorals de la comunitat universitària que componen la Facultat de Ciències de la Salut per a posar-lo a la disposició de la Junta Electoral de la Facultat.
2. Com a primer acte del procés electoral, la Junta Electoral de la Facultat ordenarà l’exposició pública del cens electoral. Així mateix, durant el temps d’exposició del cens electoral podran presentar-se reclamacions sobre la inclusió o exclusió en el cens, que la Junta Electoral de la Facultat resoldrà en el termini establit en aquest reglament.
3. Les candidates o candidats o les apoderades o apoderats, a partir de la proclamació definitiva de les candidatures, podran obtenir una còpia del cens de la circumscripció corresponent, que només serà utilitzada per a les finalitats previstes en aquest reglament, i amb compliment estricte de la normativa de protecció de dades de caràcter personal.
TÍTOL II. ORGANITZACIÓ I PROCEDIMENT ELECTORAL
CAPÍTOL I. LA JUNTA ELECTORAL DE LA FACULTAT
Article 5. Competències
1. La Junta Electoral, que té com a finalitat garantir la transparència, objectivitat i imparcialitat del procés electoral, així com el principi d’igualtat, tindrà aquestes funcions bàsiques:
a) Publicar el cens de l’electorat, determinant si escau les i els representants que correspon elegir en cada col·lectiu o circumscripció, garantint-se, almenys, una candidata o candidat per col·lectiu, i aprovar el cens electoral definitiu.
b) Proclamar les candidatures.
c) Vetlar pel procés d’elecció de les i els integrants de les meses electorals i la seua constitució.
d) Aprovar els models d’actes i documents necessaris per al conjunt del procés electoral.
e) Autoritzar la publicitat electoral.
f) Proclamar les candidates i candidats electes i expedir les credencials acreditatives.
g) Resoldre les reclamacions que se li adrecen en el desenvolupament del procés electoral.
h) Interpretar i aplicar el reglament electoral de la Facultat de Ciències de la Salut, la normativa electoral de la Universitat d’Alacant i qualsevol altra que se’n derive i que siga procedent per al desenvolupament adequat dels procediments electorals.
2. La Junta Electoral tindrà la seu en el Deganat de la Facultat de Ciències de la Salut, on es remetran les consultes i reclamacions que se li dirigisquen.
3. La Junta Electoral estarà constituïda durant la totalitat de les jornades electorals i rebrà les actes després de l’escrutini dut a terme per les meses electorals.
4. La Junta Electoral disposarà dels mitjans materials i personals necessaris per al normal exercici de les seues funcions, i estarà assistida en tot cas per personal tècnic del Servei Jurídic de la Universitat i personal tècnic dels serveis lingüístics.
Article 6. Composició
1. La Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut estarà composta per:
a) Dos integrants a temps complet del professorat amb vinculació permanent a la universitat.
b) Dos estudiants.
c) Dos integrants a temps complet del personal d’administració i serveis.
2. Les i els components, titulars i suplents de la Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut seran designats mitjançant sorteig públic convocat a aquest efecte per la degana o el degà, i renovats cada quatre anys. La renovació tindrà lloc, en tot cas, amb anterioritat a l’obertura del procés d’elecció ordinària del nou Claustre del centre.
3. Actuarà de presidenta o president la professora o professor de més categoria entre els designats, i dins d’ells, el de més antiguitat en el grau, i de secretària o secretari actuarà l’integrant que designe la junta.
4. La condició de membre de la Junta Electoral constitueix un deure, i la seua renovació tindrà lloc, en tot cas, amb anterioritat a l’obertura del procés d’elecció ordinària del nou Claustre de Facultat.
5. Els que per compliment del seu mandat cessen com a membres de la Junta Electoral tindran dret a ser exclosos dels sortejos corresponents en els dos mandats següents, sempre que ho sol·liciten expressament mitjançant un escrit dirigit a la secretària o secretari de la Facultat amb quinze dies d’antelació, com a mínim, a l’acabament del seu mandat
6. La condició de candidata o candidat és incompatible amb la de membre de la Junta Electoral de la Facultat. En aquest cas, s’haurà de presentar la renúncia prèvia i procedir al sorteig dels que cessen en la Junta Electoral
Article 7. Convocatòria i acords
1. La Junta Electoral de la Facultat serà convocada per la seua presidenta o president en els casos i d’acord amb les previsions que conté aquest reglament.
2. Els acords s’adopten per majoria simple, i perquè siguen vàlids és necessària, com a mínim, la presència de quatre dels seus membres. En cas d’empat, dirimirà el vot de la presidenta o president.
Article 8. Publicitat d’acords
1. Els acords de la Junta Electoral que hagen de ser difosos ho seran a través de la pàgina web de la Facultat, on s’establirà una ubicació electrònica amb aquesta finalitat.
Article 9. Recursos
Contra les resolucions de la Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut es podrà recórrer davant de la Junta Electoral de la Universitat d’Alacant.
CAPÍTOL II. LES MESES ELECTORALS
Article 10. Determinació
1. Per a cada procés electoral es constituiran les meses corresponents en els termes que estableix aquest reglament.
2. La Junta Electoral de la Facultat establirà el nombre i l’emplaçament de les meses electorals, com també el col·lectiu d’electores o electors que corresponga a cadascuna.
Article 11. Composició
1. Les i els membres de la mesa electoral seran designats per sorteig públic presidit per la degana o degà de la Facultat d’entre els que no concórreguen com a candidates o candidats a les eleccions corresponents. Els que duguen a terme el sorteig, que en quedaran exclosos, hauran de notificar als qui es designen la seua condició de membre de la mesa electoral i advertir-los que això constitueix un deure. També quedaran exclosos dels sortejos corresponents les i els membres de la Junta Electoral de la Facultat, de la Junta Electoral de la Universitat i de l’equip deganal de la Facultat, així com les apoderades o apoderats de les candidatures presentades.
2. La Junta Electoral comunicarà a la degana o degà de la Facultat el nombre i la condició de les persones que hagen de ser designades en els sortejos corresponents.
3. Les meses electorals estaran compostes per tres membres de la comunitat universitària designats per sorteig d’entre els que no concórreguen com a candidates o candidats a les corresponents eleccions i no siguen membres de la Junta Electoral de la Universitat d’Alacant o de la Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut.
4. El sorteig de les tres persones membres, titulars i suplents, es farà tenint en compte els col·lectius següents:
a) Una d’entre el professorat amb vinculació permanent a la universitat, que actuarà de presidenta o president de la mesa.
b) Una d’entre l’alumnat.
c) Una d’entre el personal d’administració i serveis, que actuarà de secretària o secretari.
5. Una vegada acabada una votació, les meses electorals procediran immediatament i en sessió pública a l’escrutini, i estendran acta dels resultats. Aquesta acta, signada per la totalitat de les i els membres de la mesa, serà lliurada a la Junta Electoral de la Facultat.
6. Els qui hagen format part d’una mesa electoral tindran dret a ser exclosos del sorteig corresponent en els dos processos electorals immediatament posteriors, si així ho sol·liciten a la degana o degà de la Facultat, dins dels quinze dies següents a la conclusió del procés electoral en el qual havien pres part.
Article 12. Funcionament
1. Les meses electorals adoptaran els acords per majoria, i en cas d’empat decidirà el vot de la presidenta o president.
2. Les reclamacions que es formulen contra els acords de les meses electorals seran resoltes per la Junta Electoral de la Facultat en els termes que estableix aquest reglament.
CAPÍTOL III. APODERATS I INTERVENTORS
Article 13. Designació d’apoderades o apoderats
1. Tota candidatura pot designar apoderades o apoderats que la representen en les actuacions o operacions electorals entre les i els electors inclosos en el cens que no siguen membres de la Junta Electoral de la Facultat ni de la Junta Electoral de la Universitat.
2. L’apoderament s’ha de formalitzar davant la Junta Electoral de la Facultat en els tres dies següents a la proclamació definitiva de candidatures a un procés electoral.
3. La Junta Electoral de la Facultat expedirà la credencial corresponent.
4. Les apoderades o apoderats han d’exhibir les seues credencials i documents d’identitat en les actuacions que facen.
Article 14. Drets de les apoderades o apoderats
1. Les apoderades o apoderats tenen dret a accedir lliurement als locals de vot i d’escrutini en què estiguen situades les meses electorals, a formular reclamacions i protestes, així com a rebre la documentació i certificacions que es recullen en aquesta normativa quan no hagen sigut lliurades a una altra apoderada o interventora o apoderat o interventor de la seua mateixa candidatura.
2. Les apoderades o apoderats poden exercir les funcions que es preveuen per a les interventores o interventors en absència d’aquests per a la seua candidatura, però no podran votar en la mesa electoral en què intervinguen si no figuren inscrits com a electores i electors en aquesta circumscripció.
Article 15. Nomenament d’interventores o interventors
1. Tota candidatura pot nomenar una interventora o interventor en cada mesa electoral que, necessàriament, ha de figurar inscrit com a electora o elector en la circumscripció corresponent. No poden ser interventores o interventors qui siga membres de la Junta Electoral de la Facultat, de la Junta Electoral de la Universitat, ni els qui per sorteig integren la mesa electoral.
2. Els nomenaments d’interventores o interventors seran comunicats per les candidatures a la Junta Electoral, com a mínim, tres dies lectius abans de l’establit per a la votació, qui expedirà les oportunes credencials.
3. Les interventores o interventors hauran d’exhibir les seues credencials i documents d’identitat davant la mesa electoral que intervinguen.
Article 16. Drets de les interventores o interventors.
1. Les interventores o interventors exerciran el seu dret de sufragi en la mesa en la qual s’acrediten. Per a fer-ho han de figurar com inscrites o inscrits entre l’electorat de la mesa en la qual exerciran les seues funcions.
2. Les interventores o interventors tenen dret a assistir a la mesa electoral per a la qual hagen sigut nomenades o nomenats, participar en les seues deliberacions amb veu però sense vot, examinar el desenvolupament de les operacions de vot i escrutini, formular protestes i presentar reclamacions davant la mesa, així com desenvolupar les altres actuacions que preveja aquest reglament.
CAPÍTOL IV. PROCEDIMENT ELECTORAL
Article 17. Convocatòria i calendari electoral
1. El Claustre de la Facultat, amb una antelació mínima d’un mes a la data d’expiració del mandat de la renovació de què es tracte, farà pública la convocatòria d’eleccions i hi fixarà la data de celebració.
2. El Claustre de Facultat, amb una antelació mínima d’un mes a la data d’expiració del mandat ordinari, convocarà les eleccions a degà o degana. La convocatòria es podrà fer conjuntament amb la renovació del Claustre de la Facultat. En el cas de produir-se el cessament de la degana o degà per qualsevol causa que no siga el compliment ordinari del mandat, el Claustre de la Facultat convocarà noves eleccions per al temps que reste del mandat ordinari.
3. En tot cas, el procés electoral s’haurà de desenvolupar en període lectiu.
4. La convocatòria d’eleccions haurà d’indicar, si escau, aquestes dates i terminis del calendari electoral:
a) Data d’exposició pública del cens electoral.
b) Termini de presentació de reclamacions contra el cens.
c) Data de publicació del cens definitiu.
d) En el cas d’eleccions a Claustre de Facultat, nombre màxim de candidates o candidats que poden ser elegits per cada col·lectiu electoral.
e) Termini de presentació de candidatures.
f) Data de proclamació provisional de candidates o candidats.
g) Termini de presentació de reclamacions contra l’acte de proclamació provisional de candidates i candidates.
h) Data de proclamació definitiva de candidates i candidats.
i) Data del sorteig per a designar les i els membres de les meses electorals.
j) Termini de campanya electoral.
k) Termini per a exercir el vot anticipat.
l) Data de jornada de votació.
m) Data de votacions en segona volta, si escau.
n) Data de proclamació provisional de la candidata o candidat electe.
o) Termini de presentació de reclamacions contra l’acte de proclamació provisional de la candidata o candidat electe.
p) Data de proclamació definitiva de la candidata o candidat electe.
Article 18. Presentació de documentació
1. La sol·licitud de candidatures, així com qualsevol altre document o reclamació relatius al procés electoral, es presentarà davant la Junta Electoral de la Facultat necessàriament a través de l’oficina auxiliar del Registre General de la Universitat en la Facultat de Ciències de la Salut, o en l’oficina central del Registre General de la Universitat d’Alacant.
2. La presentació dels documents previstos en l’apartat anterior es farà a través dels models normalitzats que la Junta Electoral de la Facultat aprove a aquest efecte.
Article 19. Publicació i difusió del cens electoral
1. Les llistes provisionals del cens electoral hauran de ser publicades per la Junta Electoral de la Facultat. Aquesta publicació es farà respectant la normativa de protecció de dades de caràcter personal.
2. El cens electoral podrà ser impugnat davant la Junta Electoral de la Facultat durant el període d’exposició pública que, en cap cas, serà inferior a cinc dies lectius. Així mateix, en el termini màxim de deu dies lectius des de la publicació, la Junta Electoral publicarà el cens electoral definitiu.
Article 20. Presentació de candidatures
1. Les candidatures s’han de presentar en el termini de cinc dies lectius comptadors des de l’endemà de publicar-se les llistes definitives del cens electoral en el model normalitzat que, a aquest efecte, aprove la Junta Electoral de la Facultat de Ciències de la Salut.
2. La Junta Electoral requerirà a les i als sol·licitants perquè, si escau, esmenen errors o completen la documentació presentada. Si no ho fan en el termini que concedisca la Junta Electoral, que no podrà ser superior a tres dies lectius, la candidatura no podrà ser admesa. Una vegada acabat aquest termini, la Junta Electoral proclamarà les candidates o candidats d’acord amb el que disposa l’article següent.
Article 21. Proclamació de candidatures
1. La Junta Electoral, una vegada comprovades les condicions d’elegibilitat de les o els sol·licitants, procedirà a la proclamació provisional de candidatures en un termini que no podrà excedir cinc dies lectius comptadors des del final del termini de presentació de candidatures.
2. La Junta Electoral publicarà la llista provisional de candidatures en els taulers d’anuncis del Deganat i en la pàgina web de la Facultat. Les reclamacions contra la proclamació provisional hauran de presentar-se dins dels tres dies lectius següents del de publicar-se. El termini per a resoldre les reclamacions serà de dos dies lectius, d’acord amb el calendari electoral.
3. Una vegada resoltes les possibles reclamacions que s’hagen presentat, la Junta Electoral procedirà immediatament a la proclamació definitiva de candidatures. La llista definitiva de candidatures es farà pública en els mateixos termes que preveu l’apartat anterior.
Article 22. Campanya electoral
1. S’entén per campanya electoral el conjunt d’activitats dutes a terme per les candidates i candidats per a la captació de vots, mitjançant la presentació dels seus programes, projectes o activitats que impulsaran en cas de ser elegides o elegits.
2. Només podran realitzar-se actes de campanya electoral en el període establit en el calendari electoral.
3. La informació escrita continguda en cartells, pancartes o fulls, només podrà fixar-se en els llocs de la facultat disposats per la Junta Electoral per a la campanya.
4. La Junta Electoral facilitarà a les candidates i candidats una ubicació electrònica a través de la pàgina web de la Facultat, on puguen situar la informació relativa a la seua candidatura. Així mateix, proporcionarà les corresponents llistes de distribució de correu electrònic, quan se li sol·liciten.
5. El calendari per a la realització d’actes públics serà aprovat per la Junta Electoral a proposta de les candidatures, i s’evitaran les coincidències entre actes de característiques similars. Aquest calendari ha de ser publicat dos dies lectius abans del començament de la campanya.
6. La Facultat de Ciències de la Salut, a instàncies de la Junta Electoral i d’acord amb el calendari aprovat, proporcionarà, dins de les seues possibilitats, els locals i infraestructures que li siguen requerits per al desenvolupament de la campanya electoral.
7. Podrà dur-se a terme una campanya institucional sota la supervisió de la Junta Electoral, destinada a informar la comunitat universitària sobre el procés electoral i a promoure la participació.
Article 23. Constitució de les meses electorals
1. Les i els integrants de les meses electorals, titulars i suplents, es reuniran una hora abans del començament de la votació. En el moment de la seua constitució, es procedirà a la recepció de les credencials de les interventores o interventors. Si aquests últims es presenten després de la constitució de la mesa, no podran formar-ne part.
2. Els qui siguen suplents substituiran els titulars respectius en cas d’absència d’aquests.
3. Si per incompareixença d’alguna o algun integrant d’una mesa no és possible constituir-la, les persones presents n’assabentaran immediatament la Junta Electoral, que podrà designar lliurement els qui siguen més idonis per a garantir el bon desenvolupament de l’elecció, o encomanar aquesta designació a la degana o degà.
4. La Junta Electoral facilitarà a les meses electorals els censos corresponents, amb indicació de quines electores o electors han exercit el dret de vot anticipat previst en aquest reglament.
Article 24. Paperetes de vot i sobres electorals
1. La Junta Electoral aprovarà el model oficial de sobres i paperetes electorals, i n’assegurarà la disponibilitat per a l’exercici del dret de sufragi.
2. En les paperetes figuraran totes les candidatures presentades agrupades en dues columnes per sexe. Les candidates i candidats apareixeran identificats amb el seu nom i cognoms i, si escau, per les sigles o expressió que identifiquen la candidatura agrupada.
Addicionalment, en la capçalera de la papereta s’indicarà el nombre màxim de representants als quals cada electora o elector pot votar, i el nombre màxim de candidates o candidats d’un mateix sexe que poden ser votats.
3. Les candidates o candidats apareixeran ordenats en les paperetes de vot per ordre alfabètic del seu primer cognom, i si hi ha agrupacions per ordre alfabètic del nom de l’agrupació, es respectarà l’ordre intern que aquesta determine.
4. La Junta Electoral de la Facultat sortejarà per a cada procés electoral la posició que cada columna a què es refereix l’apartat 1 anterior ocuparà en la papereta de vot.
Article 25. Desenvolupament de la votació
1. El dia de la votació, la jornada electoral començarà a les 10.00 hores i continuarà sense interrupció fins a les 18.00 hores.
2. Quan la presidenta o president de la mesa electoral advertisca l’absència de paperetes, haurà de comunicar-ho immediatament a la Junta Electoral perquè siguen reposades.
3. Les electores o electors acreditaran la seua personalitat per a l’exercici del dret de vot mitjançant la presentació del DNI, passaport, permís de conduir o la targeta d’identificació universitària (TIU).
4. Una vegada identificada l’electora o elector, la mesa comprovarà que està inclosa o inclòs en el cens corresponent. Si no figura per error en el cens de què disposa la mesa electoral, només podrà exercir el seu dret a votar si presenta una certificació censal que li serà expedida per la Junta Electoral.
5. Una vegada comprovada la identitat de la persona electora i el seu dret a votar en la mesa, lliurarà a la presidenta o president el sobre de la votació, que l’introduirà en l’urna que corresponga. Només les electores i electors que, per incapacitat física, estiguen impedits per a recollir la papereta, col·locar-la dins del sobre i lliurar-la al president de la mesa, poden servir-se per a aquestes operacions d’una persona de la seua confiança.
6. La presidenta o president de la mesa té, dins del local electoral, autoritat exclusiva per a conservar l’ordre i assegurar la llibertat de l’electorat.
7. La presidenta o president de la mesa ha d’evitar qualsevol acte de propaganda en el local electoral. No obstant això, les interventores i interventors de les candidatures poden portar emblemes i adhesius de la candidatura que representen, sense que això es puga considerar propaganda electoral.
Article 26. Vot anticipat
1. L’electora o elector que vulga emetre el vot de manera anticipada haurà de sol·licitar-ho en els terminis previstos en el calendari electoral. L’emissió del vot anticipat exclou el dret de fer-ho presencialment.
2. L’electora o elector es personarà davant la Junta electoral, situada al Deganat de la Facultat, i sol·licitarà exercir el seu dret a vot anticipat una vegada haja exhibit el seu document d’identificació (DNI, permís de conduir, passaport o targeta d’identificació universitària -TIU) i la documentació que justifique la impossibilitat d’exercir el vot el dia assenyalat per a les eleccions.
3. Una vegada examinada la sol·licitud i autoritzat el dret de vot anticipat per la Junta Electoral, es facilitarà a l’electora o elector un imprès de vot anticipat, un sobre de mida gran, un altre de petit i la papereta de votació.
4. L’electora o elector, dins del termini establit a aquest efecte en el calendari electoral, introduirà la papereta en el sobre més petit, i aquest, juntament amb la sol·licitud registrada en el Deganat i una còpia acarada del seu DNI, en el més gran. El sobre més gran l’adreçarà al president de la Junta Electoral amb indicació expressa del nom de l’electora o elector i del col·lectiu pel qual li correspon votar.
5. La Junta Electoral farà arribar els sobres grans tancats amb la documentació relativa al vot anticipat a la presidenta o president de la mesa corresponent abans de la votació. Una vegada conclosa la votació, la presidenta o president obrirà el sobre més gran davant dels membres de la mesa, es comprovarà que la documentació està en regla i, en aquest cas, es farà l’anotació oportuna en el cens. Es dipositarà el sobre petit dins de la urna, i seguidament es barrejaran els diferents vots abans d’obrir l’urna per a fer l’escrutini.
Article 27. Escrutini
1. Una vegada acabada la votació, s’obrirà l’urna i es barrejaran els vots abans de començar l’escrutini, que serà públic.
2. Els qui integren la mesa electoral han d’estar presents durant l’escrutini.
3. Són vots nuls, els emesos:
a) En sobre o paperetes diferents del model oficial.
b) En papereta sense sobre.
c) En paperetes en les quals s’haja modificat, afegit o ratllat el nom de les candidates i candidats que hi estiguen compresos, n’hagen alterat l’ordre de col·locació o qualsevol altra modificació.
d) En paperetes en què s’hagueren assenyalat més candidates o candidats de què corresponga o en les que s’haguera sobrepassat el nombre màxim de candidates o candidats d’un mateix sexe que poden ser votats segons allò que s’ha determinat en l’article 24 del present Reglament.
e) En sobre que continga més d’una papereta amb diferents candidates o candidats.
4. Són vots blancs, els emesos:
a) En sobre sense papereta.
b) En paperetes que no continguen indicació a favor de cap de les candidates o candidats.
Article 28. Acta electoral
1. Una vegada acabat el recompte, la presidenta o president de la mesa preguntarà si hi ha alguna protesta a fer contra l’escrutini. Les protestes es resoldran per majoria de les i els membres de la mesa, i en cas d’empat dirimirà el vot del president o la presidenta.
2. Tot seguit, la presidenta o president anunciarà en veu alta el resultat de la votació, i per cada col·lectiu especificarà el nombre de votants i el de vots nuls, blancs i els obtinguts per cada candidata o candidat.
3. Els resultats del recompte, com també les reclamacions i protestes formulades i les resolucions de la mesa sobre aquestes qüestions es reflectiran en l’acta de la sessió i escrutini.
4. Es lliurarà una còpia de l’acta a les interventores o interventors, o a les candidates o candidats que ho sol·liciten, i una altra es col·locarà en la part exterior del local electoral
5. Les paperetes a les quals s’haja negat validesa o hagen sigut objecte d’alguna reclamació hauran d’unir-se a l’acta de la sessió i escrutini per a ser lliurades a la
Junta Electoral. La resta de paperetes extretes de les urnes per a fer el recompte es dipositaran, així mateix, en la Junta Electoral perquè, en el seu moment, siguen destruïdes.
Article 29. Publicació de resultats provisionals
Dins de les vint-i-quatre hores següents al tancament de les urnes, la Junta Electoral, a la vista de les actes electorals remeses per les meses, proclamarà provisionalment els resultats de les eleccions, que publicarà en els taulers d’anuncis del Deganat i en la pàgina web de la Facultat.
Article 30. Reclamacions i proclamació definitiva de resultats
1. Una vegada feta la proclamació provisional de resultats, dins dels dos dies lectius següents, es podran presentar reclamacions davant de la Junta Electoral. Només estan legitimats per a fer-ho les candidates i candidats i les apoderades o apoderats de les candidatures, que hauran de formalitzar la reclamació per escrit.
2. La Junta Electoral resoldrà les reclamacions en el termini de dos dies lectius i proclamarà de manera definitiva les persones elegides.
Article 31. Arxiu i custòdia de documentació electoral
Una vegada conclòs el procés electoral de què es tracte, la Junta Electoral remetrà a la Secretaria de la Facultat tota la documentació que se’n derive perquè siga arxivada i custodiada.
TÍTOL III ELECCIÓ DELS ÒRGANS DE GOVERN I REPRESENTACIÓ DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT
CAPÍTOL I DE L’ELECCIÓ DE MEMBRES DEL CLAUSTRE DE LA FACULTAT
Article 32. Presentació de candidatures al Claustre
1. Les candidates o candidats al Claustre de Facultat podran presentar les seues candidatures aïlladament o agrupats en llistes. Quan les candidatures s’agrupen en llistes, cal procurar que hi haja una composició equilibrada entre homes i dones, llevat que no siga possible per raons fundades i objectives motivades degudament, que seran valorades per la Junta Electoral. Es considera que hi ha una composició equilibrada quan les persones de cada sexe no superen el 60 % ni representen menys del 40 %.
2. La sol·licitud ha de contenir:
a) Nom, cognoms, sexe i fotocòpia del DNI o qualsevol altre document acreditatiu acceptat per aquest reglament per a l’emissió del vot del o la sol·licitant i el col·lectiu al qual pertany. En la sol·licitud es pot indicar la denominació i, si escau, la sigla o anagrama que identifique l’agrupació, sense que es puguen admetre denominacions, sigles o anagrames que induïsquen a confusió amb les d’altres que hagen presentat la sol·licitud amb anterioritat, ni amb les de la Universitat d’Alacant.
b) Declaració individual d’acceptació de la candidatura i de la concurrència dels requisits d’elegibilitat.
c) La signatura del o la sol·licitant.
Article 33. Candidatures presentades en nombre igual o inferior al de representants que cal elegir
Quan el nombre de candidatures presentades siga igual o inferior al nombre de representants que cal elegir, no s’efectuarà votació. En aquest cas, la Junta Electoral proclamarà com a membres del Claustre de la Facultat de Ciències de la Salut a totes les candidatures presentades que reunisquen els requisits d’elegibilitat. S’aplicaran les disposicions contingudes en els articles 29 i 30 d’aquest reglament respecte de la proclamació provisional i definitiva de candidates i candidats electes.
Article 34. Candidatures presentades en nombre superior al de representants que cal elegir.
Quan les candidatures presentades superen el nombre de representants que cal elegir s’efectuarà la votació sota aquestes condicions:
a) Cada electora o elector només podrà atorgar el seu vot a un nombre de candidatures igual o inferior al 70 % del nombre de representants que corresponga elegir en el seu col·lectiu, llevat dels supòsits en els quals únicament s’haja d’elegir una o un representant.
b) A l’efecte de promoure la representació equilibrada entre dones i homes en les eleccions per a cobrir més de dos llocs, cada electora o elector podrà votar com a màxim un 60 % de candidatures d’un mateix sexe, percentatge que es calcularà sobre el nombre màxim de candidates i candidats als quals es puga votar d’acord amb el que estableix l’apartat a).
c) En el cas que el nombre màxim de candidates i candidats a qui es pot votar siga tres, cada electora o elector podrà votar-ne com a màxim dos del mateix sexe.
Article 35. Proclamació de membres electes del Claustre de Facultat
1. En el termini indicat en el calendari electoral, la Junta Electoral de la Facultat farà la proclamació provisional de membres electes del Claustre i resoldrà les reclamacions, que, si escau, es presenten contra aquesta proclamanció.
2. Seran proclamats claustrals les candidates o candidats que hagen obtingut un nombre més elevat de vots en el seu cos electoral i circumscripció.
3. Quan dos o més candidates o candidats obtinguen el mateix nombre de vots, es donarà preferència per a ser proclamada com a claustral a la persona que haja estat més temps vinculada al cos electoral pel qual ha presentat la candidatura. En el cas del col·lectiu d’estudiants serà escollida la persona de més edat.
CAPÍTOL II DE L’ELECCIÓ DE MEMBRES DE LA JUNTA DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT
Article 36. Elecció de la representació del Claustre en la Junta de Facultat
1. L’elecció de la representació dels diferents col·lectius del Claustre en la Junta de Facultat es podrà efectuar en la mateixa sessió en què es constituïsca o en una jornada de votació que tindrà lloc en un termini màxim de dos mesos comptadors des de la data de la constitució.
2. Si l’elecció es fa en la sessió constitutiva del Claustre de Facultat, en aquesta mateixa sessió es presentaran les candidatures davant la mesa. A continuació es procedirà a l’elecció de les i els representants.
3. La mesa del Claustre actuarà com a mesa electoral. La votació serà personal i secreta. No s’admetrà el vot anticipat en aquest procés.
Article 37. Candidatures presentades en nombre igual o inferior al de representants que cal elegir
Quan el nombre de candidatures presentades siga igual o inferior al nombre de representants que cal elegir, no s’efectuarà votació. En aquest cas, es proclamarà membres de la Junta de la Facultat de Ciències de la Salut a totes les candidatures presentades que reunisquen els requisits d’elegibilitat. S’aplicaran les disposicions que contenen els articles 29 i 30 d’aquest reglament respecte de la proclamació provisional i definitiva de candidates i candidats electes.
Article 38. Candidatures presentades en nombre superior al de representants que cal elegir
1. Quan les candidatures presentades superen el nombre de representants que cal elegir, s’efectuarà la votació d’acord amb les mateixes previsions que les contingudes en l’article 34 d’aquest reglament per a l’elecció de membres del Claustre de Facultat.
2. Seran proclamades i proclamats membres de la Junta de Facultat les candidates o candidats que hagen obtingut un nombre més elevat de vots en el seu cos electoral i circumscripció. Quan dos o més candidates o candidats obtinguen el mateix nombre de vots es donarà preferència per a ser proclamada a la candidata o candidat que haja esta més temps vinculat al cos electoral pel qual ha presentat la candidatura. En el cas del col·lectiu d’estudiants serà escollida la persona de més edat.
3. Seran aplicables les disposicions d’aquest reglament respecte de la proclamació provisional i definitiva de candidates i candidats electes, contingudes en els articles 29 i 30.
CAPÍTOL III. ELECCIÓ DE DEGANA O DEGÀ
Article 39. Elecció de la degana o degà
1. La degana o degà serà elegit pel Claustre de la Facultat entre el professorat amb vinculació permanent a la Universitat adscrit al centre en el qual preste serveis a temps complet. El seu nomenament correspon a la rectora o rector. En cap cas es poden exercir simultàniament dos o més càrrecs unipersonals de caràcter institucional.
2. La votació per a l’elecció de degana o degà s’efectuarà en un Claustre de Facultat o en una jornada de votació la data de la qual es determinarà en la convocatòria d’eleccions. La Junta Electoral de Facultat tindrà a càrrec seu la supervisió i l’ordenació d’aquest procés electoral, en el qual no s’admetrà la delegació del vot.
3. El termini de presentació de candidatures serà de cinc dies lectius. El termini de què disposaran les candidates i candidats per a la campanya electoral serà de set dies lectius com a mínim.
4. Amb suficient antelació al dia fixat per a la reunió del Claustre o per a la jornada de votació, s’elegirà per sorteig una mesa electoral per a la votació de l’elecció a degana o degà, segons el regulat en li article 11 d’aquest reglament.
5. Si l’elecció es fa en el transcurs d’un Claustre, les candidates i candidats exposaran el seu programa davant del Claustre durant un espai màxim d’una hora. A continuació s’obrirà un torn d’intervencions en el qual les i els membres del Claustre podran expressar les seues opinions i formular les preguntes oportunes. La sessió serà moderada per la presidència del Claustre.
6. En cas que la presidenta o president del Claustre siga integrant d’una candidatura, la sessió serà presidida per una o un integrant del Claustre funcionària o funcionari doctor elegit amb anterioritat per sorteig en sessió pública, segons el regulat en l’article 11 d’aquest reglament. La comunicació a la persona interessada s’efectuarà, com a mínim, amb 72 hores d’anticipació al començament de la sessió.
7. Una vegada conclòs el debat, la sessió se suspendrà fins al següent dia lectiu, en què es farà la votació en les dependències de la Facultat i durant un període comprès entre les 10.00 i les 18.00 hores.
8. Una vegada constituïda la mesa electoral començarà la votació. La Junta Electoral de la Facultat proporcionarà a la mesa el cens electoral i les paperetes de vot. El dret de vot anticipat s’exercirà de conformitat amb el reglament electoral de la Universitat i el que disposa aquest reglament.
9. Una vegada acabada la votació, la mesa electoral procedirà immediatament i en sessió pública a l’escrutini, i estendrà acta dels resultats. L’acta, signada per la totalitat de les i els membres de la mesa, serà lliurada a la Junta Electoral de la Facultat, que procedirà d’acord amb el que disposen els articles 29 i 30.
Article 40. Proclamació de degana o degà
1. Quan concórreguen a l’elecció un màxim de dues candidates o candidats, resultarà elegida degana o degà en primera volta qui obtinga un nombre més elevat de vots emesos vàlidament pels qui integren el Claustre de la Facultat.
2. Quan concórreguen a l’elecció més de dues candidates o candidats, s’elegirà degana o degà a qui obtinga, en primera votació, més de la meitat dels vots emesos vàlidament pels qui integren el Claustre de Facultat.
Si cap de les candidates o candidats no obté aquesta majoria, es procedirà a una segona votació en els dos dies lectius següents, i resultarà elegida la candidata o candidat que obtinga un nombre més elevat de vots. Si en la segona votació es produïra empat, s’obrirà un nou procés electoral.
3. En el supòsit d’una única candidatura solament se celebrarà la primera volta.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL. Vot electrònic
La incorporació del vot electrònic en els processos electorals de la Facultat de Ciències de la Salut s’haurà d’atenir al que es puga regular, amb caràcter general , sobre vot electrònic per a les eleccions que es facen en la Universitat d’Alacant.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades les disposicions aprovades pels òrgans de la Facultat de Ciències de la Salut en matèria electoral i que s’oposen al que disposa aquest reglament.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquest reglament entrarà en vigor l’endemà de publicar-se en el