AJUDES PER A LA REALITZACIÓ DE CURSOS D'ESPAÑOL DIRIGIDES A PERSONES D'ORIGEN UCRAÏNÉS AFECTAT PEL CONFLICTE D'UCRAÏNA

Data d'aprovació
18/04/2024
Data de publicació
19/04/2024
Òrgan competent
Rectora
Secció
CONVOCATÒRIES I CONCURSOS

Títol: AJUDES PER A LA REALITZACIÓ DE CURSOS D'ESPAÑOL DIRIGIDES A PERSONES D'ORIGEN UCRAÏNÉS AFECTAT PEL CONFLICTE D'UCRAÏNA

Secció: CONVOCATÒRIES I CONCURSOS

Òrgan: Rectora

Data d'aprovació: dijous, 18 d'abril de 2024

AJUDES PER A LA REALITZACIÓ DE CURSOS D'ESPAÑOL DIRIGIDES A PERSONES D'ORIGEN UCRAÏNÉS AFECTAT PEL CONFLICTE D'UCRAÏNA.

Introducció

La situació de conflicte bèl·lic a Ucraïna que va començar a la fi del mes de febrer de 2022 va generar una situació d'emergència humanitària que ha suposat que milers de persones ucraïneses hagen hagut d'abandonar la seua llar. Alacant és una de les quatre ciutats identificades a Espanya com a punt prioritari d'acolliment. Aquest context ha produït que gran part de les persones refugiades que han arribat a Espanya estiguen actualment residint a la província d'Alacant.

La Universitat d'Alacant (d'ara en avant UA), conscient de la situació, va desenvolupar des de les primeres setmanes del conflicte, actuacions específiques per a atendre aquesta situació excepcional, a través del seu pla d'acció "La UA amb Ucraïna". L'extensió temporal del conflicte està augmentant el nombre de persones refugiades que necessiten integrar-se en la societat alacantina. Per tot això, es publica la present convocatòria que ofereix ajudes per a la realització de cursos d'espanyol a l'estudiantat, personal tècnic de gestió, administració i serveis, així com al personal docent i investigador ucraïnés.

En aquest context, el Ministeri d'Universitats va aprovar el Reial decret 985/2022, de 22 de novembre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a universitats públiques espanyoles en l'àmbit del Pla d'Acció Universitat-Refugi i destinades a persones refugiades ucraïneses. La Universitat d'Alacant és una de les entitats perceptores d'aquesta subvenció, per la qual cosa en aplicació de les competències que li confereix el citat Reial decret, procedeix a publicar la present convocatòria.

Primer. Objecte i procediment de concessió

- L'objecte d'aquesta convocatòria és finançar, en règim de concurrència, 15 ajudes econòmiques destinades a finançar els costos de matrícula de l'alumnat, del personal tècnic de gestió, administració i serveis, i de docents i investigadors d'origen ucraïnés pertanyents a universitats o altres institucions d'educació superior ucraïneses, que es troben desplaçats a Alacant i necessiten realitzar cursos intensius d'espanyol.

Segon. Requisits de les persones beneficiàries

- Podrà sol·licitar aquesta ajuda aquelles persones que complisquen amb els següents requisits:

a) Tindre la nacionalitat ucraïnesa.

b) No posseir la nacionalitat espanyola, ni d'un altre país de la unió europea.

c) Acreditar que tenen permís de residència amb protecció temporal per a desplaçats.

d) Estar matriculades en Centre Superior d'Idiomes de la Fundació de la Universitat d'Alacant.

Tercer. Nombre i dotació de les ajudes

- S'ofereixen quinze ajudes (15), cadascuna d'elles per una quantia màxima de mil cinc-cents euros (1.500 €).

- Cada ajuda es destinarà a finançar la matrícula per a realitzar un curs intensiu d'espanyol en el Centre Superior d'Idiomes de la UA. El curs tindrà una duració màxima de tres mesos i haurà de realitzar-se des del mes de maig fins a novembre de 2024.

Quart. Termini i procediment per a presentar sol·licituds

- S'estableixen 3 terminis per a presentar sol·licituds:

Primer: Des de l'endemà a la publicació en el BOUA d'aquesta convocatòria al 31 de maig de 2024.

Segon: Des de l'1 de juny al 30 de juny de 2024.

Tercer: Des de l'1 de juliol al 30 de setembre de 2024.

- Les sol·licituds es presentaran a través del registre general de la Universitat d'Alacant (UACloud: E-Administració > Tràmits > Generals > Instància genèrica). En cas de no disposar de claus de UaCloud, hauran de presentar la sol·licitud directament en l'Oficina de Registre de la Universitat d'Alacant.

- La instància genèrica haurà d'emplenar-se de la següent manera:

a) En el camp "exposa" s'indicarà: "Instància dirigida a la Subdirecció de Projectes de Cooperació Universitària per al Desenvolupament i Beques".

b) En el camp "sol·licita" s'indicarà: "participar en la convocatòria oberta d'ajudes per a realitzar cursos intensius d'espanyol de persones ucraïneses afectades pel conflicte d'Ucraïna durant l'any 2024".

c) En el camp "documents adjunts" s'aportarà la següent documentació en PDF:

c.1) El formulari de sol·licitud en format PDF.

c.2) La documentació acreditativa de la seua condició de refugiat amb protecció internacional a Espanya.

c.3) Acreditació d'estar matriculat en el Centre Superior d'Idiomes.

Cinqué. Criteri d'adjudicació de les ajudes

- Les ajudes s'adjudicaran per ordre d'entrada de les sol·licituds, sempre que complisquen els requisits establits en el punt segon d'aquestes bases

Sisé. Òrgan gestor i comissió de valoració

- L'òrgan gestor de la convocatòria és la Subdirecció de Projectes de Cooperació Universitària per al Desenvolupament i Beques, adscrita al Servei de Relacions Internacionals, que s'encarrega de l'ordenació i instrucció del procediment i acordarà totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut dels quals ha de dictar-se resolució.

- La comissió de valoració té com a competència l'avaluació de les sol·licituds. Estarà presidida per la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament. Actuaran com a vocals, el director del Secretariat de Mobilitat, la directora del Servei de Relacions Internacionals i el Subdirector de Projectes de Cooperació Universitària per al Desenvolupament i Beques, que actuarà com a secretari. En cas d'absència, els membres de la comissió podran delegar en el vocal que determinen.

- Els membres de la comissió de valoració signaran el document d'absència de conflicte d'interessos (DACI)..

Seté. Instrucció del procés de concessió

- Les persones interessades hauran d'emplenar el formulari de sol·licitud i presentar-lo, juntament amb la documentació que estableix aquesta convocatòria, en la Subdirecció de Projectes de Cooperació Universitària per al Desenvolupament i beques, a través del Registre electrònic de la UA. El formulari pot descarregar-se en el següent enllaç:

- L'òrgan gestor elevarà a la comissió de valoració, les sol·licituds que s'hagen presentat en cadascun dels períodes.

- L'òrgan gestor, vista l'avaluació realitzada per la comissió de valoració, elevarà una proposta motivada a la rectora de la UA que, si escau, dictarà la resolució que procedisca.

- Els mesos d'impartició del curs i el nivell del mateix serà determinat pel Centre El superior d'Idiomes, una vegada haja sigut avaluada la persona perceptora de l'ajuda.

- Els actes de tràmit inherents a aquestes bases, així com les resolucions de concessió es publicaran en la pàgina web de l'Àrea de Cooperació Internacional per al Desenvolupament:

https://sri.ua.es/va/cooperacion/ucraina/ajudes-per-a-cursos-d-espanyol-dirigida-a-estudiantat-pas-i-pdi-d-origen-ucraines.html  i substituiran la notificació a les persones interessades, produint els mateixos efectes, tot això en aplicació del principi de transparència recollit en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i al que es disposa en l'article 45.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Vuité. Marc legal i pressupostari

- Aquesta convocatòria amb codi 2024SBV098 serveix de base reguladora i es troba recollida en la línia de subvenció 2024LS032 del Pla Estratègic de Subvencions 2024 de la Universitat d'Alacant.

- Els crèdits destinats a la present convocatòria s'executaran amb càrrec al pressupost del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament per a l'exercici 2024. Clau orgànica: 5160 2E 00 39.

- La dotació màxima a assignar en aquesta convocatòria és de vint-i-dues mil cinc-cents euros (22.500 €) durant l'exercici 2024 i està supeditada a la disponibilitat pressupostària de la UA.

- Els crèdits es distribuiran a través de 3 resolucions d'un màxim de set mil cinc-cents (7.500 €) cadascuna. En cas de quedar crèdits sense utilitzar en la primera, s'afegiran a la segona i així de manera successiva.

- La primera resolució es resoldrà abans del 15 de juny de 2024. La segona resolució es resoldrà abans del 15 de juliol de 2024 i la tercera, abans del 15 d'octubre de 2024.

- La subvenció concedida s'ajustarà al que es disposa en la llei 38/2003 i en el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, així com a la normativa interna i les regulacions de gestió econòmica de la Universitat d'Alacant i la present convocatòria.

- La justificació dels fons assignats a través d'aquesta convocatòria serà prèvia a la concessió de les ajudes, mitjançant la comprovació dels requisits exigits per a la seua concessió.

- Aquesta convocatòria compta amb el finançament del Ministeri d'Universitats, regulada en el Reial decret 985/2022, de 22 de novembre, en el marc del Pla d'Acció Universitat Refugi.

Nové. Obligacions de les persones perceptores de les beques i justificació

- Els qui obtinguen una d'aquestes ajudes estaran obligats a completar l'abonament de la matrícula del curs que li siga assignat pel Centre Superior d'Idiomes de la Fundació de la Universitat d'Alacant.

- La renúncia injustificada a la realització del curs o l'incompliment reiterat d'assistència, suposarà la pèrdua de l'ajuda i l'obligació de reintegrament els imports de matrícula que s'hagen generat, en els termes de la legislació de subvencions.

Dècim. Protecció de dades de caràcter personal

De conformitat amb el que disposa la legislació vigent en matèria de protecció de dades, se li comunica que la Universitat d'Alacant tractarà les dades aportades en aquesta convocatòria, així com aquells continguts en la documentació que l'acompanye, amb la finalitat de gestionar la seua participació en la convocatòria. La legitimació d'aquest tractament es basa en l'interés públic de la convocatòria i en el consentiment expressat en la seua sol·licitud de participació en ella. En el cas de ser seleccionat i formalitzar la seua col·laboració amb la Universitat doneu, les dades de caràcter personal podran ser cedits a altres entitats per a l'organització d'esdeveniments relacionats amb el projecte.

Qualsevol sol·licitant que desitge exercir els seus drets en relació amb el tractament de les seues dades personals d'accés, rectificació i supressió, entre altres, ha de realitzar una  sol·licitud dirigida a la Gerència de la Universitat en el Registre General de la Universitat d'Alacant, o bé a través de la seua Seu electrònica https://seuelectronica.ua.es/va/index.html. Pot, així mateix, posar-se en contacte amb el delegat de protecció de dades a través de la adreça dpd@ua.es.

La informació addicional i detallada sobre protecció de dades, drets i la política de privacitat de la Universitat d'Alacant, pot ser consultada en el següent enllaç: https://seuelectronica.ua.es/va/privadesa.html

Onzé. Recursos

- Contra la convocatòria, les seues bases i quants actes administratius es deriven d'aquesta, que esgoten la via administrativa, pot interposar-se recurs contenciós-administratiu davant el jutjat del contenciós-administratiu d'Alacant que resulte competent, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de publicar-se, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 114 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, l'article 38.4 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari i l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa, i potestativament podran interposar recurs de reposició en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà al de la publicació de la present, davant la Rectora, de conformitat amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015. Tot això sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.

- D'acord amb l'article 112 de la Llei 39/2015, no es podrà presentar recurs contra els actes de tràmit, llevat que aquests decidisquen directa o indirectament el fons de l'assumpte o de-acaben la impossibilitat de continuar el procediment, produïsquen indefensió o perjudici irre-parable a drets i interessos legítims..

La Rectora

P.D. de signatura, la vicerectora de Relacions Internacionals

i Cooperació per al Desenvolupament.

(Resolució de 22 de desembre de 2020)

Rosa Mª Martínez Espinosa