NORMATIVA D'ACREDITACIÓ DEL NIVELL C1 DE VALENCIÀ PER HOMOLOGACIÓ DELS ESTUDIS OFICIALS DELS GRAUS EN MESTRE EN EDUCACIÓ INFANTIL I MESTRE EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
- Data d'aprovació
- 26/09/2024
- Data de publicació
- 27/09/2024
- Òrgan competent
- Consell de Govern
- Secció
- DISPOSICIONS GENERALS
Títol: NORMATIVA D'ACREDITACIÓ DEL NIVELL C1 DE VALENCIÀ PER HOMOLOGACIÓ DELS ESTUDIS OFICIALS DELS GRAUS EN MESTRE EN EDUCACIÓ INFANTIL I MESTRE EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
Secció: DISPOSICIONS GENERALS
Òrgan: Consell de Govern
Data d'aprovació: dijous, 26 de setembre de 2024
Aprovada per unanimitat pel Consell de Govern de la Universitat d'Alacant en la sessió ordinària del dia 26 de setembre de 2024.
NORMATIVA D'ACREDITACIÓ DEL NIVELL C1 DE VALENCIÀ PER HOMOLOGACIÓ DELS ESTUDIS OFICIALS DELS GRAUS EN MESTRE EN EDUCACIÓ INFANTIL I MESTRE EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
Preàmbul
La Llei 4/2018, de 21 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, fixa que el nivell C1 és la competència suficient per a vehicular àrees no lingüístiques i que la conselleria competent en matèria d'educació promourà que els plans d'estudi de les universitats proporcionen al professorat la formació inicial i contínua òptima per al compliment dels objectius del programa d'educació plurilingüe i intercultural que es regula en aquesta llei.
L'Ordre 3/2020, de 6 de febrer, per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l'accés i l'exercici de la funció pública docent en el sistema educatiu valencià, estableix que el nivell C1 de valencià és la competència exigida per a l'accés als llocs de treball docents.
L'Ordre ECI/3854/2007, de 27 de desembre, i l'Ordre ECI/3857/2007 determinen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habiliten per a l'exercici de la professió de mestra o mestre en Educació Infantil i mestre o mestra en Educació Primària, respectivament, i estableixen que, en finalitzar el grau, els i les estudiants haurien d'haver adquirit el nivell C1 en les llengües oficials de la Comunitat d'acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECRL).
La Normativa per la qual s'estableix el Pla de Formació Lingüística i Didàctica per a l'obtenció del Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià i Llengua Estrangera, i el Diploma de Mestre de Valencià de la Universitat d'Alacant (BOUA de 17.04.2019) estableix el reconeixement del nivell C1 a aquells i aquelles estudiants que, en finalitzar el grau en Mestre en Educació Infantil o Mestre en Educació Primària havent seguit l'itinerari de grau per a obtenir el Certificat de capacitació per a l'ensenyament en valencià, demostren haver adquirit la competència lingüística de nivell C1 de valencià mitjançant la superació de determinades assignatures d'aquest itinerari.
L'acord d'homologació del nivell C1 de valencià pels estudis oficials de grau en Mestre o Mestra en Educació Infantil i Primària, aprovat pel Ple de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià en la sessió ordinària del 24 de març de 2022, estableix aquesta homologació a aquells i aquelles estudiants que, una vegada obtingut el grau, hagen cursat i superat les avaluacions d'un nombre de crèdits suficients que, d'acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües, acrediten un domini de l'ús de la llengua en la varietat estàndard, tant oral com escrit, d'usuari experimentat, que permeta comunicar-se satisfactòriament mitjançant la varietat estàndard en les situacions comunicatives que requereixen l'ús d'un llenguatge formal o mitjanament formal.
És per això que, a fi d'establir els certificats d'acreditació del nivell C1 de valencià per homologació dels estudis oficials dels graus en Mestre en Educació Infantil i Mestre en Educació Primària de la Universitat d'Alacant i fixar-ne els itineraris per a obtenir-los, el Consell de Govern de la Universitat d'Alacant aprova el següent
ACORD
Primer
1. Els i les estudiants que acaben els graus en Mestre en Educació Infantil o en Mestre en Educació Primària, des del curs acadèmic 2022-23, acrediten el nivell C1 de coneixements de valencià si han cursat i superat un mínim de 48 ECTS impartits en valencià, dels quals almenys 24 ECTS de continguts curriculars impartits pel Departament de Filologia Catalana.
2. Els crèdits corresponents als continguts curriculars impartits pel Departament de Filologia Catalana (almenys 24 ECTS) figuren en l'annex I d'aquest acord. La llista dels crèdits impartits en valencià que cal cursar en cada grau fins a arribar als 48 crèdits figura en l'annex II d'aquest acord; aquesta llista d'assignatures podrà ser modificada per l'oferta de docència en valencià aprovada cada curs. Cal tenir en compte que no podran formar-ne part les assignatures corresponents a Treball de Fi de Grau ni a Pràcticum.
3. La Universitat d'Alacant emetrà un certificat de C1 de coneixements valencià a les persones que complisquen els requisits anteriors. Aquest certificat s'haurà de sol·licitar al Servei de Llengües mitjançant UACloud.
4. La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport emetrà i enviarà en format digital un certificat de nivell de C1 de coneixements de valencià a les persones esmentades en el punt anterior. La Universitat d'Alacant en sol·licitarà l'emissió en acabar cada curs.
Segon
1. Els i les estudiants que han acabat els graus en Mestre en Educació Infantil o en Mestre en Educació Primària, entre els cursos 2013-14 i 2020-21, acrediten el nivell C1 de coneixements de valencià si han cursat i superat els itineraris que estableix la Normativa per la qual s'estableix el Pla de Formació Lingüística i Didàctica per a l'obtenció del Certificat de Capacitació per a l'Ensenyament en Valencià i Llengua Estrangera, i el Diploma de Mestre de Valencià de la Universitat d'Alacant (BOUA de 17.04.2019).
2. La Universitat d'Alacant emetrà un certificat de C1 de coneixements valencià a les persones que complisquen els requisits anteriors. Aquest certificat s'haurà de sol·licitar al Servei de Llengües mitjançant UACloud.
Tercer
Els i les estudiants que acaben els graus en Mestre en Educació Infantil o en Mestre en Educació Primària en el curs 2021-22 podran acollir-se a qualsevol de les opcions establides en els acords anteriors.
Quart
1. Els i les estudiants que cursen un grau en Mestre poden sol·licitar la incorporació al seu expedient d'assignatures cursades en valencià superades en altres estudis, sempre que siguen equivalents en contingut i càrrega a assignatures de l'estudi de Mestre que cursen.
Els i les estudiants hauran d'adreçar la sol·licitud a la Comissió de Reconeixements i Transferència de Crèdits i Avaluació d'Expedients de la Facultat d'Educació mitjançant el tràmit d'UACloud > eAdministració > Tràmits > Acadèmics > Reconeixement de crèdits.
Una vegada que les assignatures siguen incorporades a l'expedient del grau, els i les estudiants hauran de sol·licitar aquest reconeixement al Servei de Llengües i justificar de manera documentada que aquestes van ser impartides en valencià. Aquesta sol·licitud s'ha de tramitar mitjançant el procediment d'UACloud > Sol·licituds UA.
2. Els i les estudiants que cursen els dos graus (Mestre en Educació Infantil i Mestre en Educació Primària), una vegada acabat qualsevol d'aquests, podran computar totes les assignatures cursades en valencià en els dos graus per a arribar als 48 crèdits estipulats en l'acord primer d'aquesta normativa, sempre que aquestes assignatures no hagen sigut convalidades entre si.
Disposició derogatòria
Queda derogada la Normativa d'acreditació del nivell C1 de valencià per homologació dels estudis oficials dels graus en Mestre en Educació Infantil i Mestre en Educació Primària de la Universitat d'Alacant, aprovada pel Consell de Govern de 30 de juny de 2022 (BOUA d'1/7/2022).
Disposició final. Entrada en vigor
Aquesta normativa entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el BOUA.