NORMES DE CONVIVÈNCIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
- Data d'aprovació
- 23/02/2023
- Data de publicació
- 24/02/2023
- Òrgan competent
- Consell de Govern
- Secció
- DISPOSICIONS GENERALS
Títol: NORMES DE CONVIVÈNCIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
Secció: DISPOSICIONS GENERALS
Òrgan: Consell de Govern
Data d'aprovació: dijous, 23 de febrer de 2023
Aprovades per unanimitat pel Consell de Govern de la Universitat d'Alacant en la sessió ordinària de 23 de febrer de 2023.
NORMES DE CONVIVÈNCIA DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària té com un dels objectius principals establir les bases de la convivència en l'àmbit universitari, i fomentar la utilització preferent de modalitats alternatives de resolució dels conflictes que pogueren alterar-la o que impedisquen el normal desenvolupament de les funcions essencials de docència, investigació i transferència del coneixement. L'article 3.1 obliga a totes les universitats, tant públiques com privades, a aprovar el que denomina les Normes de convivència, i estableix en la disposició addicional quarta un termini màxim d'un any comptador des de l'entrada en vigor perquè procedisquen a l'aprovació, termini que conclou el dia 26 de febrer de 2023.
La Universitat d'Alacant, en compliment d'aquest mandat, va aprovar en el Consell de Govern de 23 de febrer de 2023 les Normes de convivència. En el procediment d'elaboració ha participat àmpliament tota la comunitat universitària, singularment la Secretaria General, la Comissió Provisional de Convivència creada per acord del Consell de Govern de 28 de juliol de 2022 (BOUA núm. 121/2022, de 29 de juliol), la Defensoria Universitària, les unitats d'Igualtat i de Diversitat sense perjudici de la vicerectora o el vicerector amb competències en la matèria, com també la delegació de la rectora per a la Unitat de Psicologia i Resiliència. També es va obrir un període d'exposició i consulta pública per a possibilitar el coneixement de la norma i la participació de tota la comunitat universitària, prèviament a l'aprovació pel Consell de Govern. Tot això prenent com a base l'Acord de les universitats públiques valencianes per a l'elaboració, per part de cadascuna, de les Normes de convivència, de la qual cosa es va informar en el Consell de Govern de 15 de desembre de 2022.
El resultat és aquest text normatiu que proporciona a la Universitat d'Alacant un sistema integral de protecció i garantia de la convivència des d'un model que fomenta la cultura de la pau i la prevenció del conflicte. Tot això sense oblidar instruments ja existents com el Codi Ètic de la Universitat d'Alacant, aprovat pel Consell de Govern de 30 de juliol de 2019 (BOUA de 30 de juliol de 2019), que recull també una sèrie de valors que es consideren positius i necessaris, però que, en tot cas, s'hauran d'interpretar d'acord amb el que preveuen aquestes Normes.
El text que s'aprova ara és el Marc comú de convivència en la Universitat d'Alacant, en el qual s'ha previst la incorporació o adaptació de la normativa ja existent, com el Protocol per a la prevenció i l'actuació davant situacions d'assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per orientació sexual aprovat pel Consell de Govern de 17 de novembre de 2019 (BOUA de 17 de desembre de 2019). O del Procediment de prevenció de riscos psicosocials, aprovat en el Consell de Govern de 20 de novembre de 2021 (BOUA 178/2022, de 2 de desembre). Es parteix del fet que són procediments especials que poden tenir una regulació específica en atenció a la matèria (iniciació del procediment, tramitació, termini màxim de resolució, mesures cautelars, assegurament del compliment de l'acord de mediació) que, sense anar en contra d'aquestes Normes, puguen requerir alguna adaptació procedimental, i amb aquesta finalitat s'expressen les oportunes disposicions addicionals.
A més, les Normes que ara es desenvolupen formaran un conjunt amb el futur Reglament Disciplinari de l'estudiantat al qual es refereix el títol II de la Llei de convivència, que constituirà el desenvolupament previst en la llei estatal en exercici de l'autonomia universitària. Aquest reglament haurà de ser aprovat per la Universitat d'Alacant, si bé en l'ínterim cal atenir-se a allò que preveu en la disposició addicional quarta.
Per això es regula en aquestes normes el procediment comú de resolució de conflictes basats en la mediació en la Universitat d'Alacant, aplicable a les vulneracions de les Normes de convivència, salvant les especialitats d'altres, però fent menció al procediment de mediació que es pot obrir amb caràcter general per a la resolució de conflictes de convivència com a instrument preferent i alternatiu de resoldre'ls. O com una fase formalitzada i singularitzada, dins el procediment de règim disciplinari de l'estudiantat, d'acord amb les exigències de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, com també en altres casos d'exercici de la potestat disciplinària.
En efecte, la Universitat d'Alacant ha optat, tenint en compte la justificació objectiva, per la regulació en un futur reglament propi de tot allò que fa referència al règim disciplinari de l'estudiantat de la Universitat d'Alacant. Com és sabut, la Llei 3/2022, de 24 de febrer, deroga definitivament l'anacrònic i preconstitucional Reglament de disciplina acadèmica dels centres oficials d'ensenyament superior i d'ensenyament tècnic que depenien del Ministeri d'Educació Nacional, aprovat pel Decret de 8 de setembre de 1954, i es va establir un nou règim d'infraccions i sancions disciplinàries en el títol II per a l'estudiantat, fet que aconsella una disposició específica que, amb tot, complisca amb l'exigència de propiciar solucions alternatives al procediment disciplinari, però que en allò que fa referència al procediment en si, se subjecta tant en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques com en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
En tot cas, això no crea cap llacuna o inseguretat jurídica en la mesura en què les dues lleis esmentades, i la mateixa Llei de convivència, conformen el mínim necessari aplicable que supleix la falta de concreció, de la potestat disciplinària, en el moment de l'aprovació d'aquestes Normes de convivència, la qual cosa regularà el futur Reglament del règim disciplinari de l'estudiantat en la Universitat d'Alacant.
Les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant que ara s'aproven i desenvolupen han d'estar d'acord amb la Llei 3/2022, de 24 de febrer, per la qual cosa tenen per objecte establir les bases de la convivència en l'àmbit universitari i fomentar la utilització preferent de modalitats alternatives de resolució de conflictes dels procediments disciplinaris, abans o durant aquests, per a totes aquelles controvèrsies, sobretot conflictes personals entre la comunitat universitària que pogueren alterar-la o que impedisquen el normal desenvolupament de les funcions essencials de docència, investigació i transferència del coneixement. Queden exclosos del procediment de mediació aquells supòsits que pogueren involucrar situacions de violència, frau acadèmic, els que puguen ser constitutius de delicte o actuacions que atempten contra el patrimoni de la Universitat d'Alacant.
Les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant aspiren, doncs, a articular-se, amb la substantivitat pròpia, en un model obert, flexible i preventiu en el qual les funcions de la Defensoria Universitària, de la Inspecció de Serveis o d'altres òrgans competents pervisquen de manera coordinada, però autònoma, en el sistema conjunt de prevenció i resolució de conflictes basats en denúncies o queixes formalitzades. Amb tot, és aquesta una opció legislativa que no tanca futurs escenaris organitzatius.
Aquestes Normes consten de sis títols, cinc disposicions addicionals i una final.
En el títol preliminar es defineix l'àmbit de les Normes de convivència, que és dotar la Universitat d'Alacant d'un sistema integral de protecció i garantia de la convivència, i fomentar la prevenció de conflictes. Normes que són d'obligat compliment per a tota la comunitat universitària, i l'àmbit d'aplicació de les quals s'estén sempre que els fets s'hagen produït en qualsevol dependència, física o virtual, de la Universitat d'Alacant. Aquestes normes s'apliquen també a altres persones en la mesura en què conviuen, de manera estable i continuada, en la Universitat d'Alacant.
En el títol primer es regula l'organització de la convivència en la Universitat d'Alacant partint de les finalitats d'aquesta segons l'Estatut. I també l'orientació de les polítiques de la Universitat d'Alacant per a la convivència universitària i la prevenció de conflictes, d'acord amb la Llei 3/2022, de 24 de febrer. De la mateixa manera, s'arreplega en aquest títol la integració d'allò que es preveu en les Normes de convivència, amb les funcions, entre d'altres, de la Defensoria Universitària o de la Inspecció General de Serveis. Així, en relació amb la disposició addicional segona, es preveu la integració en matèria de situacions de violència, discriminació i assetjament de la Universitat d'Alacant, i en el mateix títol primer s'esmenta la Comissió de Convivència que es regula en el títol tercer.
El títol segon és un corol·lari de principis rectors que la Llei 3/2022, de 23 de febrer, obliga que es tinguen en compte en relació amb altres dret i deures ja existents en l'ordenament jurídic. I en alguns casos, directament dels seus òrgans de representació i govern, com ara la promoció de la igualtat i la lluita contra totes les situacions discriminatòries i d'assetjament, i altres drets i deures per a la convivència universitària, entre els quals la llibertat d'expressió i de càtedra, o que les polítiques i actuacions de la Universitat d'Alacant estiguen orientades a la prevenció i l'eliminació de tota forma de violència, discriminació o assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere, característiques sexuals, origen nacional, pertinença a grup ètnic, discapacitat, edat, estat de salut, classe social, religió o conviccions, llengua o qualsevol altra condició o circumstància personal o social, incloent-hi la discriminació múltiple o interseccional.
S'hi acullen normes de convivència com garantir la transparència en l'activitat de la Universitat d'Alacant, la necessària obligació de l'ús adequat dels béns i recursos o declarar que la utilització del nom, símbols i marques de la Universitat d'Alacant es realitzarà d'acord amb el que establisca la normativa de la Universitat d'Alacant.
El títol tercer regula la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant, la composició paritària, els drets i els deures dels membres, entre els quals seguir el deure de confidencialitat sobre els assumptes que s'hi tracten. Quant a les funcions, se segueix allò que exigeix la Llei de convivència, i serà funció, entre altres, de la Comissió proposar a les parts la persona mediadora que intervindrà en els procediments de mediació que complisquen els requisits establits en la Llei de convivència i en aquestes normes però, en cap cas, exercir directament funcions de mediació.
En efecte, es parteix en aquestes Normes, com preveu el títol quart, que seran terceres persones les que han d'exercir les funcions de mediació per a la resolució de conflictes de convivència. Persones amb la formació adequada, de la comunitat universitària o externes, que podran intervenir en tots els mitjans alternatius de solució de conflictes de convivència basat en la mediació, siga en el procediment de mediació per a solucionar els conflictes derivats de la no observança d'aquestes normes, o en la fase de mediació dins el procediment disciplinari de l'estudiantat o del personal d'administració i serveis i del personal docent i investigador, sense perjudici de les funcions que es confereix a la Defensoria Universitària en aquesta matèria en l'àmbit de les seues competències.
Des d'ahí, en el mateix títol quart s'arrepleguen els principis aplicables a tots els mitjans de solució dels conflictes de convivència basats en la mediació, que són la voluntarietat, la confidencialitat, l'equitat, la imparcialitat, la bona fe i el respecte mutu, la prevenció i la prohibició de represàlies, la flexibilitat, la qualitat i la transparència. La norma defineix a aquest efecte què s'entén per mediació, i ho concreta com a via preferent per a resoldre els conflictes per incompliment de les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant, abans i durant el procediment del règim disciplinari, en la mesura en què aquesta és la voluntat del legislador d'acord amb l'art. 5 de la Llei 3/2022, de 24 de febrer.
El títol cinquè regula i defineix el procediment basat en la mediació que es podrà iniciar a proposta de la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant per iniciativa pròpia o a sol·licitud d'un membre de la comunitat universitària afectat per un conflicte si, amb caràcter previ, la Comissió de Convivència en verifica la procedència d'acord amb el que estableixen les Normes de convivència. Es concreten els possibles acords de mediació, la necessitat i obligació de conservació i arxiu de la documentació, com també la compatibilitat de la mediació amb les funcions que té atribuïdes la Defensoria Universitària de la Universitat d'Alacant en la normativa reguladora, tant legalment com en el Reglament de règim intern de la Defensoria Universitària com a comissionat pel Claustre Universitari per a vetlar pel respecte als drets i llibertats dels membres de la comunitat universitària davant les actuacions dels diferents òrgans i serveis.
El títol sisè solament esmenta, i ho deriva a la regulació aplicable, que en els procediments disciplinaris de l'estudiantat, per exigència legal, ha d'haver-hi una possibilitat de mediació, com a fase formalitzada, que queda exclosa en els procediments disciplinaris en aquells supòsits que pogueren involucrar situacions de violència, frau acadèmic o deterioració del patrimoni de la Universitat d'Alacant. De la mateixa manera, s'hi esmenten les regles mínimes sota les quals cal actuar en la fase de mediació durant el procediment disciplinari davant el personal d'administració i serveis i del personal docent i investigador en què aquestes normes exigeixen que hi haja una fase formalitzada de mediació.
La disposició addicional primera regula el mandat dels primers membres de la Comissió Provisional de Convivència que acabarà amb el nomenament dels nous membres.
La disposició addicional segona estableix un termini de tres mesos perquè es procedisca, si escau, a adequar els procediments d'intervenció, prevenció i acompanyament en situacions de violència, discriminació i assetjament en la Universitat d'Alacant.
La disposició addicional tercera atorga, també, un termini de tres mesos per a adaptar, si escau, el procediment de prevenció de riscos psicosocials a les Normes de convivència, això és, de les mesures per a abordar qualsevol situació de risc psicosocial manifestada a través de conflictes interpersonals i possibilitar una solució o adoptar les mesures preventives necessàries que s'ajustaran al procediment especial que les regula.
La disposició addicional quarta regula que mentre que no s'aprove el Reglament de règim disciplinari de l'estudiantat de la Universitat d'Alacant, s'aplicarà directament el títol II de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària i també aquestes Normes de convivència.
La disposició addicional cinquena concreta les persones que poden ser mediadores a l'entrada en vigor d'aquestes Normes.
La disposició final regula l'entrada en vigor de les Normes de convivència.
TÍTOL PRELIMINAR
Disposicions generals
Article 1. Objecte
L'objecte d'aquesta norma és desenvolupar les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant, d'acord amb el que estableix la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària, per a dotar la Universitat d'Alacant d'un sistema integral de protecció i garantia de la convivència, i fomentar la prevenció de conflictes.
Article 2. Àmbit d'aplicació
1. Les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant són aplicables a tota la comunitat universitària, integrada pel personal docent i investigador, el personal d'administració i serveis i l'estudiantat.
2. Aquestes Normes de convivència seran també aplicables a les persones que, sense pertànyer a la comunitat universitària, tinguen una vinculació estable i continuada amb la UA per dur a terme activitats en els espais d'aquesta o ser contractistes de la Universitat d'Alacant.
3. Aquestes Normes de convivència s'aplicaran sempre que els fets s'hagen produït en qualsevol dependència, física o virtual, de la UA. També s'aplicaran en cas que els fets es produïsquen per raó de la relació entre membres de la comunitat universitària fora de les instal·lacions físiques o virtuals de la Universitat, sempre que aquesta relació es fonamente en tasques pròpies de l'exercici de l'activitat universitària docent, d'aprenentatge, discent, investigadora, professional, cultural o esportiva i infringisca la convivència universitària o hi repercutisca.
Article 3. Finalitat
La finalitat de les Normes de convivència de la Universitat d'Alacant és afavorir l'enteniment, la convivència pacífica i el ple respecte dels valors democràtics, els drets fonamentals i les llibertats públiques en l'àmbit de les activitats universitàries. En particular, les Normes de convivència garanteixen, entre d'altres, la llibertat d'expressió i els drets de reunió, associació, manifestació i vaga constitucionalment reconeguts.
Article 4. Caràcter vinculant
1. La comunitat universitària, en relació amb les activitats universitàries, està subjecta a l'observança de les lleis, de l'Estatut de la Universitat d'Alacant, de les normes de desenvolupament i, en particular, aquestes Normes de convivència, que són d'obligat compliment per a totes les persones compreses en l'àmbit d'aplicació, tant pel que fa a les actuacions individuals com col·lectives.
2. Per a garantir la convivència universitària, totes les persones que ocupen o utilitzen espais comuns de la Universitat d'Alacant, incloent-hi els de naturalesa digital, estan obligades a fer-ne un ús respectuós d'acord amb aquestes Normes i els principis que les informen.
TÍTOL I
De l'organització institucional per a la convivència en la Universitat d'Alacant
Article 5. Principis d'actuació de la Universitat d'Alacant per a la convivència universitària i prevenció de conflictes
1. La Universitat d'Alacant promourà en l'àmbit de totes les seues actuacions, d'acord amb l'art. 3.2 de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària, i en l'elaboració i l'execució de les seues polítiques, el respecte a la diversitat i la tolerància, la igualtat, la inclusió i l'adopció de mesures d'acció positiva en favor de col·lectius vulnerables.
2. Es considera contrària a la convivència universitària tota actuació que implique discriminació per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, convicció o opinió, edat, discapacitat, nacionalitat, malaltia física o mental, orientació sexual, identitat sexual o expressió de gènere, condició socioeconòmica, idiomàtica o lingüística, o afinitat política i sindical, o per qualsevol altra condició o circumstància personal o social, així com discriminació múltiple o interseccional.
3. Igualment, es consideren contràries a la convivència universitària la realització de qualsevol acte que pose en risc la seguretat de les persones o els béns de la Universitat d'Alacant, la realització de qualsevol acte o comportament que impedisca o dificulte la normal prestació del servei públic per afectar la docència, l'estudi, la investigació, la gestió administrativa, la celebració d'actes acadèmics, culturals, esportius o el desenvolupament de processos electorals.
4. Correspon a tots els col·lectius que integren la comunitat universitària, i especialment als òrgans de govern, acadèmics, serveis i unitats administratives, prevenir els conflictes i crear un ambient de respecte, tolerància i de preservació dels valors d'aquestes Normes de convivència
Article 6. Òrgans de govern de la Universitat d'Alacant per a la convivència universitària
1. La rectora o el rector de la Universitat d'Alacant, en la condició de màxima autoritat, vetlarà pel compliment estricte d'aquestes Normes de convivència.
2. La coordinació de les actuacions que es realitzen en l'àmbit de la Universitat d'Alacant relacionades amb l'aplicació de les Normes de convivència correspon a la Comissió de Convivència, sense perjudici de les que s'atribueixen específicament a altres òrgans de la Universitat d'Alacant, entre d'altres, la Defensoria Universitària, la Inspecció de Serveis, les unitats de Prevenció de Riscos Laborals i Psicosocials en matèria de convivència universitària, el Servei de Llengües en matèria de convivència idiomàtica o lingüística, la Unitat d'Igualtat o la Unitat de Diversitat que, en tot cas, actuaran com a òrgans de suport a les polítiques d'igualtat i diversitat en la Universitat d'Alacant.
3. Totes les denúncies, comunicacions i trasllat d'informació en relació amb situacions de conflictes de convivència, incloent-hi les de violència, discriminació o assetjament, que es puguen produir en la Universitat d'Alacant s'ajustaran a allò que preveuen aquestes Normes de convivència, sense perjudici de les competències que corresponen als diferents òrgans pel que fa als respectius àmbits d'actuació.
Article 7. Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant
1. La Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant és l'òrgan col·legiat que té com a finalitat principal vetlar per la convivència pacífica en la Universitat d'Alacant, i garantir el correcte funcionament dels mecanismes basats en la mediació, com també de la tramitació del procediment de mediació com a mitjans de solució de conflictes de convivència en els termes del títol II d'aquestes Normes de convivència i del Reglament de règim disciplinari de l'estudiantat de la Universitat d'Alacant.
2. La composició, organització i funcionament d'aquesta Comissió s'estableixen en el títol III d'aquestes Normes de convivència.
Article 8. De les actuacions i altres protocols especials en la Universitat d'Alacant
1. En la Universitat d'Alacant, les competències en matèria de prevenció i resposta davant la violència, discriminació o assetjament d'acord amb l'art. 3.3 de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, seran aplicables a l'estudiantat, al personal docent i investigador, al personal d'administració i serveis, com també a les altres persones a les quals s'apliquen aquestes Normes de convivència, sense perjudici de l'aplicació de la normativa laboral o del règim disciplinari que corresponga.
2. Les mesures per a la prevenció i resposta davant la violència, la discriminació i l'assetjament es duran a terme en la Universitat d'Alacant d'acord amb els protocols corresponents, que hauran d'adaptar-se a les disposicions legals i els principis legals, i hauran de preveure, en tot cas, mesures d'acompanyament a les víctimes en la recuperació.
3. La Universitat d'Alacant garantirà que els protocols especials per a actuar davant situacions de violència, discriminació o assetjament s'ajusten als principis d'enfocament de gènere, enfocament de diversitat, respecte i protecció a les persones, confidencialitat, diligència, celeritat, imparcialitat, contradicció, prevenció i prohibició de represàlies.
4. Les mesures per a abordar qualsevol situació de risc psicosocial, manifestada a través de conflictes interpersonals, i possibilitar una solució o adoptar les mesures preventives necessàries s'ajustaran al procediment o protocol especial que les regula, tot respectant allò que preveuen aquestes Normes i la resta de disposicions legals aplicables.
TÍTOL II
De la promoció de la igualtat i lluita contra totes les situacions que afecten la convivència universitària
Article 9. Promoció efectiva de la igualtat en la Universitat d'Alacant
1. La Universitat d'Alacant, a través dels òrgans de representació de la comunitat universitària, promourà en l'àmbit de totes les seues actuacions el respecte a la igualtat, la tolerància i la diversitat.
2. S'adoptaran les mesures que siguen necessàries, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, perquè els serveis que presta la Universitat d'Alacant siguen accessibles a tots els membres de la comunitat universitària d'acord amb la planificació que es realitze per a l'eliminació de barreres de qualsevol naturalesa, incloent-hi la bretxa digital.
Article 10. Prevenció, resposta i eliminació de qualsevol forma de violència i de situacions de discriminació o assetjament de qualsevol naturalesa
1. Les polítiques i les actuacions de la Universitat d'Alacant estaran orientades a la prevenció, resposta i l'eliminació de tota forma de violència, discriminació o assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere, característiques sexuals, origen nacional, pertinença a grup ètnic, discapacitat, edat, estat de salut, classe social, religió o conviccions, llengua o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
2. En l'àmbit d'aplicació d'aquestes Normes de convivència, no es tolerarà cap forma de violència, discriminació o assetjament amb independència de qui siga la possible víctima o la persona que presumptament puga ser-ne responsable.
Article 11. Mesures d'acció positiva en favor de col·lectius vulnerables i de conciliació de la comunitat universitària
1. La normativa de la Universitat d'Alacant, en els diferents àmbits d'actuació, haurà d'incloure mesures d'acció positiva en favor dels col·lectius vulnerables de la comunitat universitària.
2. Les mesures d'acció positiva que adopten els òrgans de la Universitat d'Alacant en favor de persones vulnerables seran compatibles amb les altres accions que puguen dur a terme tant institucions públiques com entitats privades, llevat que legalment estiga exclosa aquesta compatibilitat.
3. La Universitat d'Alacant atendrà la integració de les persones de major edat en l'àmbit de l'activitat acadèmica a través de les activitats que organitze.
4. L'estudiantat de la Universitat d'Alacant que tinga necessitats acadèmiques particulars rebrà un suport i assessorament acadèmic adequats en els termes establits per la normativa que els siga aplicable.
5. La Universitat d'Alacant procurarà, d'acord amb les determinacions previstes en la legislació que resulte d'aplicació i en la mateixa normativa, facilitar la conciliació de la vida personal i familiar dels membres de la comunitat universitària amb les activitats acadèmiques, d'investigació, professionals i d'estudi.
Article 12. Compromís de la Universitat d'Alacant amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible
La Universitat d'Alacant orientarà les seues polítiques i actuacions a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per les Nacions Unides.
Article 13. Llibertat d'ensenyament, llibertat de càtedra, llibertat d'estudi i prevenció del frau acadèmic
1. El personal docent de la Universitat d'Alacant té llibertat d'ensenyament i de càtedra en l'exercici de l'activitat docent, en virtut de la qual gaudeix de la llibertat ideològica i del dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions en l'exercici de les seues funcions docents.
2. L'estudiantat de la Universitat d'Alacant té llibertat d'estudi, en virtut de la qual no està vinculat als plantejaments ideològics o d'escoles metodològiques proposats pels docents. Així mateix, té dret a l'atur acadèmic, d'acord amb la normativa.
3. En tot cas, el frau acadèmic, sense perjudici de les conseqüències acadèmiques que es puguen adoptar, així com la utilització indeguda dels materials docents, s'entén que són males pràctiques contràries a aquestes normes de convivència.
Article 14. Ètica de la investigació
1. La Universitat d'Alacant garanteix la llibertat d'investigació del personal docent i investigador, i del personal investigador.
2. Aquesta activitat investigadora es realitzarà seguint les pràctiques ètiques reconegudes i els principis ètics corresponents a cadascuna de les disciplines científiques i a les normes ètiques recollides en els diversos codis deontològics i, si escau, d'acord amb el Comitè d'Ètica de la Investigació de la Universitat d'Alacant.
Article 15. Llibertat d'expressió
1. Tots els membres de la comunitat universitària de la Universitat d'Alacant poden expressar lliurement les seues idees i opinions en l'àmbit acadèmic sense que es puga establir cap classe de censura prèvia.
2. L'exercici del dret a la llibertat d'expressió en l'àmbit de la Universitat d'Alacant, incloent-hi els entorns digitals, no empara ni l'insult ni les ofenses a persones o institucions, ni cap forma de violència, discriminació o assetjament contra les persones.
3. No s'admetrà cap actuació que impedisca o menyscabe l'exercici del dret a la llibertat d'expressió en l'àmbit de la Universitat d'Alacant en el desenvolupament d'activitats que hagen sigut degudament autoritzades o comunicades als òrgans de govern de la Universitat.
Article 16. Dret de reunió, associació i manifestació en l'àmbit de la Universitat d'Alacant
La Universitat d'Alacant garanteix a tots els membres de la comunitat universitària l'exercici dels drets de reunió, associació i manifestació, que hauran d'exercitar-se d'acord amb la normativa que els resulte d'aplicació.
Article 17. Dret de vaga del personal de la Universitat d'Alacant
El personal docent i investigador i el personal d'administració i serveis de la Universitat d'Alacant exercirà, si escau, el dret de vaga d'acord amb la legislació que els resulte d'aplicació, i respectarà els serveis mínims que es puguen establir sense afectar altres drets de la comunitat universitària.
Article 18. Utilització, conservació dels béns i recursos de la Universitat d'Alacant
1. Tots els béns i recursos que integren el patrimoni de la Universitat d'Alacant es destinaran al compliment de les funcions de servei públic que tenen atribuïdes.
2. Els membres de la comunitat universitària estan obligats a fer un ús adequat dels béns i recursos de la Universitat d'Alacant.
3. L'ús de les instal·lacions de la Universitat d'Alacant per a finalitats diferents de les acadèmiques quedarà subjecte al que establisca la normativa universitària que resulte d'aplicació.
Article 19. Utilització del nom, símbols i marques de la Universitat d'Alacant
La utilització del nom, els símbols i les marques de la Universitat d'Alacant es realitzarà d'acord amb el que establisca la normativa de la Universitat d'Alacant.
Article 20. Transparència i reutilització de dades
1. La Universitat d'Alacant defensa i promou la transparència com un valor que genera confiança entre els membres de la comunitat universitària i en les relacions de la Universitat d'Alacant amb la societat, assumeix models d'actuació que impliquen la rendició de comptes, la informació i les conductes adequades.
2. De la mateixa manera, es garantirà la transparència des del disseny pel que fa a requisits d'obertura, reutilització i protecció de dades que es tindran en compte des del moment en què es planifiquen, dissenyen o redissenyen sistemes, processos o procediments administratius aplicables en l'activitat acadèmica, amb l'objectiu d'alinear el cicle de vida dels documents i altres recursos informatius amb la transparència.
TÍTOL III
De la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant
Article 21. Composició
1. La Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant s'integra per sis membres, dels quals dos són representants del personal docent i investigador, un d'aquests almenys amb vinculació permanent a la Universitat, dos del personal d'administració i serveis i dos de l'estudiantat. Es garantirà la presència equilibrada de dones i homes d'acord amb el que preveu la legislació vigent.
2. Els seus membres no estaran sotmesos a mandat de cap instància de la Universitat d'Alacant, i la seua actuació serà regida pels principis d'independència i autonomia.
3. No podran formar part de la Comissió de Convivència els membres del Consell de Direcció de la UA ni aquelles persones que pertanguen a unitats o serveis que, entre les funcions d'aquests, poden intervenir directament o indirecta en el marc de la resolució dels conflictes previstos en aquestes Normes de Convivència.
4. Els membres de la Comissió de Convivència seran nomenats per resolució rectoral, a proposta del Consell de Govern. Per a garantir el funcionament de la Comissió de Convivència es triarà un nombre igual de membres suplents. I en el cas que hi haguera vacants sense suplències, es procedirà a la proposta d'aquests pel Consell de Govern, i el seu nomenament per la rectora o rector, pel temps que quede de mandat. Els suplents dels membres de la Comissió podran participar en les sessions quan no puguen assistir els titulars o quan aquests no intervinguen en el procediment en cas d'abstenció o recusació.
Article 22. Drets, deures i incompatibilitats dels membres
1. Els membres de la Comissió de Convivència no podran ser nomenats instructors o secretaris dels procediments disciplinaris.
2. Els membres de la Comissió de Convivència no podran intervenir en cap assumpte en què concórrega alguna de les causes d'abstenció establides en l'article 23.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. Quan concórreguen causes que pogueren donar lloc a l'abstenció, podrà promoure's la recusació per les persones interessades, que es plantejarà per escrit davant la rectora o el rector, expressant la causa o causes en què es funda. Si la rectora o el rector valorara la concurrència de la causa d'abstenció, acordarà la substitució pel seu suplent.
3. Els membres de la Comissió de Convivència i, si escau, les altres persones participants en les sessions hauran d'observar el deure de confidencialitat sobre els assumptes tractats en aquestes. Aquest deure subsistirà fins i tot després de l'expiració del mandat i independentment de la situació estatutària o laboral en què es troben.
4. Els membres de la Comissió de Convivència seran triats per un període de quatre anys, excepte les persones representants de l'estudiantat, que ho seran cada dos anys.
Article 23. Funcions
1. Són funcions de la Comissió de Convivència:
a) Canalitzar les consultes i les iniciatives de la comunitat universitària, per a la millora de la convivència i formular propostes en aquest àmbit.
b) Promoure la utilització de la mediació per a resoldre els conflictes que puguen plantejar-se entre les persones a les quals resulten d'aplicació aquestes Normes de Convivència, per vulneració d'aquestes, sense perjudici de les competències que en aquesta matèria té la persona que ocupe la Defensoria Universitària o de les que corresponguen a altres òrgans d'acord amb els procediments especials en què intervinguen.
c) Realitzar, si escau, sessions informatives per a comunicar a les persones involucrades la disponibilitat i l'abast de la resolució de conflictes basats en la mediació.
d) Tramitar el procediment de mediació per vulneració de les Normes de Convivència, ja com a alternativa al règim disciplinari en aquells casos no exclosos d'aquest en els termes del que disposen aquestes normes, ja com una fase formalitzada dins del procediment disciplinari.
e) Verificar que els acords aconseguits en matèria de mediació no contravinguen la Normativa de la Universitat d'Alacant, i fer el seguiment del compliment d'aquests per les parts.
f) Proposar a les parts la persona mediadora, sempre que es complisquen els requisits establits en la Llei de Convivència i en aquestes normes.
2. La Comissió de Convivència farà una memòria anual sobre els assumptes que considere rellevants en matèria de convivència, i podrà formular propostes de millora. En aquesta memòria no constaran dades personals, ni altres referències, que permeten la identificació de les persones que s'han acollit als mecanismes o els procediments de mediació.
Article 24. Funcionament de la Comissió de Convivència
1. En la primera sessió constitutiva, la Comissió de Convivència triarà entre els seus membres la persona que exercirà la presidència, a qui correspondrà convocar i presidir les sessions.
2. Correspon a la presidenta o el president designar una vicepresidenta o un vicepresident, que pertanyerà a un altre col·lectiu de la comunitat universitària, i que el substituirà en els casos previstos en la legislació de procediment administratiu. Així mateix, li correspon designar la persona que exercirà les funcions de secretària de la Comissió de Convivència.
3. Quan així se li requerisca per la presidència, la defensora o defensor universitari podrà assistir, amb veu, però sense vot, a les sessions de la Comissió de Convivència.
4. El funcionament de la Comissió es regirà, com a òrgan col·legiat, en allò que no disposen aquestes Normes, per l'Estatut de la Universitat d'Alacant, i en allò que no dispose aquest per la legislació de procediment administratiu de les administracions públiques, i per la legislació de règim jurídic del sector públic.
5. Els acords de la Comissió s'adoptaran per majoria de vots.
6. La Secretaria General de la Universitat d'Alacant prestarà el suport necessari per al funcionament de la Comissió de Convivència.
Article 25. Comunicació i coordinació amb altres òrgans
1. La Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant posarà en coneixement de la Inspecció de Serveis els fets que pogueren constituir faltes disciplinàries d'acord amb el règim disciplinari aplicable en cada cas.
2. Igualment, posarà en coneixement dels òrgans competents per a la prevenció i l'actuació davant de situacions de violència, discriminació o assetjament els fets que pogueren donar lloc a l'aplicació dels protocols corresponents.
3. De la mateixa manera, posarà en coneixement dels òrgans competents per a la prevenció i l'actuació en matèria de riscos psicosocials aquells fets que pogueren donar lloc a l'aplicació del protocol d'actuació que els regula.
TÍTOL IV
Mitjans alternatius de solució dels conflictes de convivència
Article 26. Instrument preferent
1. La Universitat d'Alacant, d'acord amb el que disposen la Llei de Convivència Universitària i aquestes Normes de Convivència, estableix com a mitjans preferents i alternatius de resolució de conflictes els procediments de mediació tant davant de les vulneracions a aquestes Normes de Convivència, com en la fase formalitzada dins del procediment disciplinari de l'estudiantat o d'altres membres de la comunitat universitària. Sense perjudici de les funcions que són conferides a la Defensoria Universitària en l'àmbit de les competències d'aquesta.
2. A l'efecte d'aquesta normativa, s'entén per mediació el mitjà no jurisdiccional que, amb respecte als principis aplicables a aquest, permet que dos o més parts implicades en un conflicte en la Universitat d'Alacant intenten aconseguir, de manera voluntària i per si mateixes, amb comunicació i diàleg, un acord satisfactori sobre la resolució de la seua controvèrsia, amb l'assistència d'una persona mediadora que actuarà de manera imparcial i neutral.
3. Igualment, la mediació és el procediment preferent per a la resolució de conflictes derivats de riscos psicosocials.
Article 27. Principis aplicables
1. Tots els procediments de mediació, siga en l'àmbit d'aquestes Normes o en actuacions derivades d'altres protocols, s'ajustaran als principis de voluntarietat, confidencialitat, equitat, imparcialitat, bona fe i respecte mutu, prevenció i prohibició de represàlies, flexibilitat, qualitat i transparència.
2. D'acord amb el principi de voluntarietat, es garantirà que les parts involucrades en un conflicte de convivència siguen les qui, de manera lliure i informada, presten el consentiment per al procediment de mediació i, si escau, decidisquen la seua terminació en qualsevol moment del seu desenvolupament.
3. En virtut del principi de confidencialitat, es garantirà a les parts que es mantindrà la reserva de la informació motiu de la mediació, excepte consentiment exprés de les parts o que resulte exigit per una norma legal o per resolució judicial penal. La persona designada mediadora haurà de subscriure un compromís de confidencialitat en relació amb la identitat de les parts, l'objecte i el resultat de la mediació.
4. D'acord amb el principi d'equitat, es vetlarà pel manteniment de l'equilibri entre les parts, i totes aquestes disposaran de les mateixes possibilitats d'actuació en el desenvolupament de la mediació.
5. D'acord amb el principi d'imparcialitat, es garantirà que la persona mediadora no està incursa en una causa d'abstenció o no té conflicte d'interessos en relació amb alguna de les parts o amb l'objecte del conflicte.
6. D'acord amb el principi de bona fe i respecte mutu, les parts actuaran de manera col·laborativa i mantindran l'adequada deferència entre aquestes i cap a la persona mediadora.
7. Per a atendre el principi de prevenció i prohibició de represàlies, s'adoptaran les mesures necessàries per a prevenir i evitar tot tipus de represàlies respecte de les persones involucrades en el conflicte. D'acord amb el principi de flexibilitat, el desenvolupament de la mediació haurà de tenir en compte les circumstàncies del cas i de les parts involucrades en el conflicte.
8. Per a vetlar per la qualitat dels mitjans de solució dels conflictes de convivència, la Universitat d'Alacant fomentarà la formació tècnica de les persones mediadores, i podrà elaborar manuals d'actuació.
Article 28. Persones mediadores
1. Podrà actuar com a persona mediadora en tots els procediments previstos en aquestes normes de convivència, tota tercera persona independent, amb formació adequada, pertanga o no a la comunitat universitària i que complisca els requisits exigits legalment.
2. La Universitat d'Alacant, d'acord amb la legislació vigent, podrà organitzar cursos de formació i especialització dirigits a tota la comunitat universitària per a obtenir l'especialització i l'acreditació en tasques de mediació de conflictes de convivència universitària.
3. Igualment, crearà i mantindrà un registre actualitzat de persones mediadores en la Universitat d'Alacant, de caràcter públic i informatiu, la gestió, la custòdia i l'organització del qual correspon a la Comissió de Convivència.
TÍTOL V
Del procediment de mediació per vulneracions de les Normes de Convivència
Article 29. Àmbit
1. El procediment de mediació per a resoldre conflictes per vulneració de les Normes de Convivència és de caràcter voluntari, i s'articula a través d'un diàleg actiu i respectuós assistit per una persona mediadora, on les parts sotmeten la resolució del conflicte al que preveu aquesta norma, amb la finalitat d'arribar a un acord que, si escau, també puga substituir la resolució sancionadora.
2. Queden exclosos del procediment de mediació aquells supòsits que pogueren involucrar situacions de violència, frau acadèmic, deterioració al patrimoni de la Universitat d'Alacant o que pogueren ser constitutius de delicte.
Article 30. Iniciació
1. El procediment de mediació, com a mitjà preferent de resolució de conflictes per vulneració de les normes de convivència, s'iniciarà a proposta de la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant, per iniciativa pròpia o per sol·licitud d'una persona afectada per un conflicte de convivència segons aquestes normes.
2. En la sol·licitud s'haurà de consignar amb claredat la petició d'acollir-se a la mediació, l'objecte del conflicte i les parts que hi puguen estar involucrades. La Comissió de Convivència recaptarà de les restants parts del conflicte que manifesten si accepten o no acollir-se al procediment de mediació en un termini de cinc dies, i haurà d'informar-los de manera clara, senzilla i comprensible de la possibilitat d'acceptar aquesta via de resolució del conflicte.
3. Una vegada verificada per la Comissió la procedència de la mediació, i si totes les parts n'han prestat el consentiment en el termini anterior, la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant, proposarà a les parts una persona mediadora que els assistisca en la mediació, d'entre les inscrites en el Registre a què es refereix l'art. 28.3 i procurarà la major adequació d'aquesta, si fora possible, en funció del conflicte entre les parts.
Si no es plantegen objeccions per les parts, la Comissió designarà, efectivament, la persona mediadora i aquell dels membres que assistirà a la sessió constitutiva, com a primer pas del procediment de mediació. Si hi haguera alguna oposició a la persona mediadora proposada, la Comissió de Convivència podrà proposar-ne una altra si aprecia l'existència d'algun conflicte d'interessos en l'anterior o donarà per finalitzada la mediació si considera que no hi ha voluntat d'arribar a cap acord entre alguna de les parts.
4. La persona que haja sigut designada mediadora haurà de subscriure un compromís de confidencialitat en relació amb la identitat de les parts, l'objecte i el resultat de la mediació, com també una declaració responsable que no incorre en cap conflicte d'interessos amb les parts.
Article 31. Desenvolupament
1. El procediment de mediació s'iniciarà amb la sessió constitutiva que serà convocada per la persona mediadora, i en la qual estaran presents, a més d'aquesta, les parts i el membre de la Comissió de Convivència designat a aquest efecte. En aquesta sessió s'identificaran les parts del conflicte, la persona mediadora, es determinaran els elements de la controvèrsia, es ratificarà el consentiment exprés de les parts a acollir-se a la mediació i s'acordarà, si fora possible, un calendari d'actuacions, i també la forma en què es desenvoluparan les sessions, el lloc i les dates en què tindran lloc. L'acta de la sessió constitutiva que alce la persona mediadora serà signada per totes les persones presents i es conservarà per la Comissió de Convivència.
2. La persona mediadora estendrà l'acta de totes les sessions, que hauran de signar-se a més per les parts. El rebuig a la signatura de les actes per qualsevol de les parts, de la qual cosa caldrà deixar constància en l'acta, determinarà la finalització del mecanisme de mediació.
3. El procediment de mediació podrà finalitzar per haver-se aconseguit un acord total o parcial entre les parts que resolga el conflicte, per desistiment de totes o alguna de les parts, pel transcurs del termini màxim, o per informe motivat del mediador expressiu que les posicions de les parts són irreconciliables.
S'estendrà una acta final del procediment, que expressarà l'acord total o parcial aconseguit per les parts o, en un altre cas, el motiu de la conclusió del procediment. L'acta final serà signada per les parts i per la persona mediadora, i es remetrà juntament amb les actes de les sessions que s'hagen fet a la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant, per a la inclusió d'aquesta en l'expedient. Es facilitarà una còpia de l'acta final a les parts que ho sol·liciten. Si qualsevol de les parts es negara a signar l'acta final la persona mediadora hi deixarà constància d'aquesta circumstància.
6. La duració màxima del procediment serà de dos mesos, comptadors des de la data de la celebració de la sessió constitutiva, prorrogable amb caràcter excepcional i per acord de les parts per quinze dies hàbils sempre que siga necessari per la complexitat del conflicte o pel nombre de persones implicades.
7. El termini màxim anterior no serà aplicable si per raó de la matèria o del procediment o protocol especial n'hi ha un altre establit.
Article 32. Acords de mediació
1. L'acord total o parcial que aconseguisquen les parts com a resultat del procediment de mediació serà confidencial, haurà de fer-se constar per escrit i ser signat per les parts, les quals conservaran cadascuna un exemplar i en traslladaran un altre a la Comissió de Convivència.
2. Aquests acords, que han de ser ajustats a Dret, tindran caràcter vinculant exclusivament entre les parts, sense perjudici de les exigències legals o reglamentàries a què puga estar subjecte el compliment d'aquests.
3. Correspon a la Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant verificar que els acords aconseguits no contravenen la Normativa Universitària, i és aquesta Comissió la que haurà de fer el seguiment del compliment d'aquests per les parts.
Article 33. Conservació i arxiu de la documentació
Els expedients generats en els procediments de mediació seran custodiats per la Comissió de Convivència, i es conservaran i arxivaran segons el que disposa la Normativa de la Universitat d'Alacant.
Article 34. Relació amb les funcions de la Defensoria Universitària
1. Els procediments de mediació regulats en aquesta Normes són compatibles amb les funcions que en aquesta matèria tinga atribuïdes la Defensoria Universitària de la Universitat d'Alacant segons la normativa reguladora d'aquesta. No obstant això, plantejat un conflicte de convivència de la comunitat universitària les parts no podran acollir-se simultàniament al procediment de mediació i a les actuacions que faça, si escau, la defensora o el defensor Universitari.
2. La Comissió de Convivència en la informació a què es refereix l'art. 30.2 comunicarà a les parts que, a més de la mediació, poden acollir-se a l'activitat del defensor universitari amb la finalitat que acorden a quin mitjà de solució de conflictes volen acollir-se.
3. La Comissió de Convivència de la Universitat d'Alacant podrà recaptar del defensor universitari la participació d'aquest en els procediments de mediació establit.
4. La Comissió de Convivència i la Defensoria Universitària col·laboraran en el foment de la utilització preferent de resolució de conflictes de convivència entre la comunitat universitària de la Universitat d'Alacant, basats en la mediació.
TÍTOL VI
De la fase de mediació durant els procediments disciplinaris
Article 35. Àmbit
1. En els procediments disciplinaris respecte de l'estudiantat, d'acord amb el que disposa la Llei de Convivència, s'habilitarà una fase formalitzada dins de la instrucció d'aquests, com a manera de resolució del conflicte basat en la mediació.
2. Queden exclosos de la fase de mediació en els procediments disciplinaris de l'estudiantat aquells supòsits que pogueren involucrar situacions de violència, frau acadèmic o deterioració del patrimoni de la Universitat d'Alacant.
3. De la mateixa manera, s'habilitaran mitjans alternatius de resolució de conflictes basats en la mediació, en aquells casos en què les parts hagueren manifestat oportunament la voluntat d'acollir-se a un procediment de mediació, per a ser aplicats durant la instrucció del procediment disciplinari davant del personal d'administració i serveis i el personal docent i investigador.
Article 36. Desenvolupament
1. El procediment de mediació, com a fase dins dels procediments disciplinaris del règim de l'estudiantat, es tramitarà per la Comissió de Convivència en els termes disposats en la Llei de Convivència i la normativa de la Universitat d'Alacant.
2. La fase de mediació formalitzada, per a ser aplicada durant la instrucció del procediment disciplinari davant del personal d'administració i serveis i el personal docent i investigador, igualment serà tramitada per la Comissió de Convivència i se subjectarà a les regles següents:
A) L'acord d'incoació del procediment disciplinari haurà de requerir expressament a les persones involucrades en aquest que manifesten la voluntat d'acollir-se, si escau, al procediment de mediació, en un termini de deu dies. En aquest cas remetrà l'expedient a la Comissió de Convivència.
B) Rebut l'expedient d'acord amb el que disposa l'article anterior, la Comissió de Convivència decidirà si escau la tramitació davant d'aquesta per la via del procediment de mediació, o si ha d'inhibir-se i retornar l'expedient a l'instructor o instructora del procediment disciplinari perquè continue amb la tramitació d'aquest i formule el plec de càrrecs corresponent.
C) Admesa l'oportunitat de la mediació, es notificarà a les parts i a la persona que instruïsca el procediment disciplinari.
D) La resolució per la qual es declare la procedència de la tramitació de la fase formalitzada de mediació, suspèn la del procediment disciplinari, amb suspensió així mateix del còmput dels terminis de caducitat i de prescripció mentre dure la fase de mediació. Si s'arribara a un acord total, la persona instructora arxivarà l'expedient; en cas contrari continuarà amb la tramitació del procediment disciplinari.
E ) Si no s'arriba a un acord total o si les parts no han manifestat expressament la voluntat d'acollir-se a la mediació, la persona instructora formularà el plec de càrrecs i es procedirà d'acord amb el que estableix la legislació vigent.
F) En tot cas, seran d'aplicació las disposicions d'aquestes normes quant als principis i la instrucció del procediment de mediació.
Disposició addicional primera. Mandat dels membres de la Comissió Provisional de Convivència
El mandat dels membres de la Comissió Provisional de Convivència de la Universitat d'Alacant, acabarà amb el nomenament dels nous membres, que haurà de fer-se en el termini de dos mesos des de l'entrada en vigor d'aquestes Normes de Convivència, sense perjudici que seguisquen en funcions aquells fins que es produïsca la renovació.
Disposició addicional segona. Procediments per a la prevenció i la intervenció en matèria de violència, discriminació i assetjament
En el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquestes Normes, s'haurà d'aprovar pel Consell de Govern l'adaptació dels procediments d'intervenció, prevenció i acompanyament en matèria de violència, discriminació i assetjament per les causes assenyalades en l'article 3.2.c) de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària.
En tot cas, fins a l'adaptació anterior, el Protocol de prevenció i actuació contra l'assetjament sexual, per raó de sexe i per orientació sexual vigent, s'interpretarà i aplicarà d'acord amb la Llei 3/2022, de 24 de febrer, la legislació sectorial aplicable i aquestes Normes de Convivència.
Disposició addicional tercera. Procediment de prevenció de riscos psicosocials en l'àmbit laboral
En el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquestes Normes, s'haurà d'aprovar pel Consell de Govern l'adaptació del procediment de prevenció de riscos psicosocials en l'àmbit laboral. En tot cas, fins a l'adaptació anterior, el vigent s'interpretarà i aplicarà d'acord amb la Llei 3/2022, de 24 de febrer, la legislació sectorial aplicable i aquestes Normes de Convivència.
Disposició addicional quarta. Règim Disciplinari de l'Estudiantat
Mentre no s'aprove el Reglament de Règim Disciplinari de l'Estudiantat de la Universitat d'Alacant, s'aplicarà directament el Títol II de la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària, i també la legislació bàsica administrativa reguladora en aquesta matèria.
Disposició addicional cinquena. Persones mediadores
A l'entrada en vigor d'aquestes Normes, seran persones mediadores aquelles que tinguen l'especialització i la formació per haver superat els cursos específics impartits per institucions degudament acreditades que els acrediten com a aquestes, i hauran d'estar inscrites en els registres oportuns.
Disposició final
Aquestes Normes de Convivència de la Universitat d'Alacant entraran en vigor l'endemà de la publicació d'aquestes en el Butlletí Oficial de la Universitat d'Alacant.